Računari sa ugrađenim virusom u prodaji!

Nitol – ime je novog virusa koji je u računare „upadao“ na malo drugačiji način. Naime, ovaj virus je instaliran u samoj fabrici prilikom sklapanja računara.

Prema podacima do kojih je došla istraga koju je sproveo Microsoft, kriminalci koji stoje iza zlonamernog programa Nitol iskoristili su sumnjive lance snabdevanja da bi instalirali malver na računare tokom njihove izrade.

Ovaj virus je bio ugrađivan u sam računar, tako da kada se sistem startuje, Nitol odmah kontaktira server za komandu i kontrolu koji su postavili autori ovog virusa zarad krađe podataka sa zaraženih računara.

Većina računara, 85%, zaraženim virusom Nitol otkriveno je u Kini, dok je 10% u SAD-u.

Virus je otkriven kada su istražitelji za digitalni kriminal kompanije Microsoft kupili 20 računara, iz različitih gradova u Kini. Četiri od 20 kupljenih kompjutera su bili zaraženi zlonamernim programima iako su upravo izašli iz fabrike.

Istragom je ustanovljeno da je Nitol bot mreža pokrenuta sa domena koji je umešan u sajber kriminal još od 2008. godine.

Ričard Boškovič, zastupnik Microsoft-ove jedinice za borbu protiv digitalnog kriminala kaže da je malver sposoban da sa daljine uključi mikrofon i  kameru na zaraženom računaru te da takav računar može biti oči i uši sajber kriminalca u domu ili preduzeću žrtve.

(interfejs.tv)

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *