Vesti

Računari sa ugrađenim virusom u prodaji!

pc-virus

Nitol – ime je novog virusa koji je u računare “upadao” na malo drugačiji način. Naime, ovaj virus je instaliran u samoj fabrici prilikom sklapanja računara.

Prema podacima do kojih je došla istraga koju je sproveo Microsoft, kriminalci koji stoje iza zlonamernog programa Nitol iskoristili su sumnjive lance snabdevanja da bi instalirali malver na računare tokom njihove izrade.

Ovaj virus je bio ugrađivan u sam računar, tako da kada se sistem startuje, Nitol odmah kontaktira server za komandu i kontrolu koji su postavili autori ovog virusa zarad krađe podataka sa zaraženih računara.

Većina računara, 85%, zaraženim virusom Nitol otkriveno je u Kini, dok je 10% u SAD-u.

Virus je otkriven kada su istražitelji za digitalni kriminal kompanije Microsoft kupili 20 računara, iz različitih gradova u Kini. Četiri od 20 kupljenih kompjutera su bili zaraženi zlonamernim programima iako su upravo izašli iz fabrike.

Istragom je ustanovljeno da je Nitol bot mreža pokrenuta sa domena koji je umešan u sajber kriminal još od 2008. godine.

  Kako ukloniti Facebook virus?

Ričard Boškovič, zastupnik Microsoft-ove jedinice za borbu protiv digitalnog kriminala kaže da je malver sposoban da sa daljine uključi mikrofon i  kameru na zaraženom računaru te da takav računar može biti oči i uši sajber kriminalca u domu ili preduzeću žrtve.

(interfejs.tv)

Oznake

Stefan Marjanov

Student / freelancer / bloger / web dizajner. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 10 godina, a nešto manje i web dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem 6 godina.

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar

Prijavi se
na nedeljni mail o novim objavama
Advertisment ad adsense adlogger