Kako probuditi računar pomoću Android uređaja?

U prošlom postu sam pisao kako da probudite računar pomoću tastature i/ili miša, a sada ću Vam pokazati kako to da uradite ali pomoću vašeg Android telefona.

Pre svega, da bi vam ovo radilo, morate imati WiFi na vašem ruteru. Ako imate, konektujte se odmah, ako već niste.

Prvo da odradimo nekoliko podešavanja na računaru.

1) Kliknite na Start, potom desni klik na „My Computer„, a zatim na „Properties„.

2) Sa leve strane odaberite „Devices Manager“ i u novom prozorčiću pronađite mrežni uređaj. Zatim, kliknite desnim klikom na njega i odaberite „Properties„. U kartici „Power managment“ štiklirajte sve 3 kućice i potvrdite na OK.

Sad ide deo sa radom na telefonu.

1) Sa Google Play prodavnice instalirajte aplikaciju PcAutoWaker – Instaliraj

2) Kada je pokrenete, biće potrebno da kliknete na „Add PC“ kako biste dodali vaš računar na listu.

3) Unesite ime (nije bitno, služi vam da raspoznate koji PC „budite“ ako dodate više njih),

4) MAC adresu 

* Ovu adresu ćete naći na sledeći način:

Otvorite CMD na vašem računaru (Start>run>cmd ili Start>cmd>enter), ukucajte – ipconfig /all
Sad idite na vrh liste i pronađite Physical address. Desno ćete videti broj koji treba uneti u ona polja u telefonu.

5) SSID – U podešavanjima na vašem ruteru možete videti SSID. Ili jednostavno ispod tog polja kliknite na „Use current WiFi SSID“ i aplikacija će prepoznati SSID mreže na koju ste konektovani (a to je vaš WiFi ruter).

6) Poslednji korak. Ovde vas pita da li želite da se računar probudi čim se telefon konektuje na tu WiFi mrežu. Vi ostavite štiklirano ukoliko želite.

7) Finish > Ok.

Kako radi?

Stavite računar u stanje spavanja (sleep). U aplikaciji kliknite na novokreirani profil, a zatim na opciju „Wake„. Ako se računar pokrene, sve je prošlo kako treba. Ako se ne pokrene, prođite tutorijal još jednom i sve proverite. Ili ostavite komentar pa ćemo pokušati da rešimo.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

4 komentara

  1. A da li ovo moze da se odradi za kompjuter koji nije vezan zicno za ruter dakle koji je bezicnom vezom nakacen na ruter,posto vidim da mi je wake opcija pod wifi mreznim adapterom nedostupna!?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *