Šta je Data Recovery (Spasavanje podataka)?

DataRecoveryVeliki procenat korisnika računara se najmanje jedanput susreo sa gubitkom podataka sa svojih računara, odnosno sa gubitkom podataka sa medija: hard diskova, solid-state diskova, USB fleš diska, RAID sistema, traka, CD, DVD i ostalih. Najveći broj spasavanja podataka vrši se sa oštećenih hard diskova (Hard Drive Data Recovery).

Data Recovery (Spasavanje podataka) je proces vraćanja podataka sa nekog oštećenog medija, delimičo ili u potpunosti, u zavisnosti od vrste kvara i stepena oštećenja samog medija na kome Vam se nalaze bitni podaci.

Uprkos konstantnom rastu pouzdanosti kompjuterskog hardvera i medija za čuvanje podataka, gubitak digitalnih podataka je i dalje uobičajena pojava.

Spasavanje podataka je neizbežno u slučajevima kada je nemoguće pristupiti podacima na uobičajen način.

Kao što smo već spomenuli, data recovery postupak se najčešće radi na hard diskovima, upravo zbog mogućnosti HDD-a da skladišti velike količine podataka na jednom mestu, što ga i čini najpopularnijim medijem.

Postoje mnogi data recovery programi koje možete naći na internetu, koji služe za spasavanje Vaših podataka koje ste izgubili sa Vašeg računara, odnosno medija. Oni i mogu biti od pomoći, ali vrlo retko, a u većini slučajeva Vam neće spasiti podatke, ili čak mogu dovesti do još većeg oštećenja ili još većeg gubitka podataka sa Vašeg medija. U tom slučaju trebalo bi kontaktirati profesionalce, odnosno ljude koji poseduju potrebno znanje i rade u odgovarajućim uslovima sa odgovarajućim alatima.

Kao što smo već rekli, data recovery je proces koji prevashodno zahteva stručnost u polju tehnologije. Ne bi trebalo sami da pokušavate da spašavate podatke sa npr. Vašeg HDD koji ne radi, ukoliko niste stručni i obučeni za to. Ukoliko pokušavate sami da rešite problem spasavanja podataka sa Vašeg računara, možete napraviti još veći problem i samim tim izgubiti još više podataka, i to nepovratno, što svakako ne biste želeli.

Pa čak i ukoliko spadate u one ljude koji možda imaju iskustva sa spasavanjem podataka i razumeju sam princip i proces tog poduhvata, savetujemo Vam da i u tom slučaju prepustite taj posao profesionalcima. Razlog tome je što ljudi koji se time bave profesionalno, osim neophodnog znanja, poseduju i odgovarajuće alate kako bi na pravilan način pristupili problemu i rešili ga. Na taj način možete spasiti podatke koji su Vam važni, imati uvid u same podatke i njihovu važnost i izabrati samo one koji su Vam najbitniji.

Sam proces data recovery-ja može biti veoma složen i dug process, što zavisi od vrste i težine kvara. Profesionalci koji se bave spasavanjem podataka, u mnogo slučajeva će uspeti da poprave Vaš HDD i da spasu Vaše podatke.

Ne zaboravite, kako bi ste izbegli sve neprijatnosti gubitka podataka sa računara, redovni bek-ap je odlična prevencija!

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *