Android Jelly Bean 4.1.2 za Galaxy S2 – Pregled

85

galaxysiijellybeanAndroid KitKat 4.4 za Galaxy S2

I da, dugo očekivani Jelly Bean napokon je dostupan i za Galaxy S2, ali za sada samo kao Test ROM, tako da ima još malih nedostataka. No, iako je to test rom, korisnici su oduševljeni i jedva čekaju stabilnu verziju.

Posle toliko dugog iščekivanja, isprobao sam i ja JB na svom Galaxy S2 telefonu i mogu reći isto što i ostali – odličan!

U ovoj verziji, korisnici SGS2 moći će da sa uživanjem koriste opcije koje imaju SGS3 i Note 2, a to su Project Butter i Google Now, ali i softverske aplikacije Pop-up play, Smart Stay i Direct Call, što ću u nastavku tekstu zasebno objasniti. Tu je i novi TouchWiz, S-Cloud, Notification Bar….

Prvo, neke veće izmene koje možete uočiti na prvi pogled…


„Zavesa“ sa notifikacijama


jellybeansgs2sn1Dosta unapređene notifikacije, dodate su još neke brze prečice, mogućnost proširivanja notifikacija, brz pristup podešavanjima… Najviše mi se sviđa proširivanje notifikacija. Dakle, ako dobijete poruku (mail), možete proširiti notifikaciju i pročitati (skoro) celu poruku. Dovoljno je da sa dva prsta povučete dole. Isto tako vraćate, samo povučete gore.

 

 

 

 

 

 

 


Zaključavanje ekrana


jellybeansgs2sn3Iako smo svi očekivali da će se ekran otključavati kao kod SGS3, ipak nije efekat dodira vode, već je više slično kao kod ICS-a. Ono što sam primetio je da se ekran brže otključa i mnogo lakše. Jedna korisna opcija je dodata, a to su prečice na zaključanom ekranu. Možete postaviti do 3 prečice (aplikacije) na dnu zaključanog ekrana i kada ih prevučete, ekran se otključa i aplikacija se pokrene.

Još jedna dosta korisna opcija je pokretanje kamere iz Lock Screen-a. Dovoljno je da držite ekran i okrenete telefon, kamera će biti spremna za slikanje!

Da bi omogućili ovu opciju, uradite sledeće: Podešavanja>Zaklj. ekrana>Opcije zaklj. ekrana>Brzi pristup kameri – ON (na dnu liste se nalazi)

Još jedna sitna novina je zvuk otključavanja ekrana, mnogo je prijatniji i zvuči na kapljanje vode. Takođe, tu su ostale i opcije za dodavanje sata i vremenske prognoze.

 

 


Google Now


jellybeansgs2sn4Eh da, taj čuveni Google Now stigao i na S2. Nema više kuckanja, samo recite šta želite i Google će to pronaći. Naravno, na sprskom! Google Now možete pokrenuti na više načina a jedan od njih je da dugo držite Home dugme i kliknete na Google ikonicu.

 

 

 

 

 

 

 

 


Pop-Up play


jellybeansgs2sn5Još jedna novina koja nam stiže sa S3 i Note 2 uređaja, a to je Pop-Up play. Dakle, pustite klip, kliknete Pop-up i video će se premestiti u gornji desni ugao ekrana a vi možete koristiti telefon sasvim normalno dok klip traje. Prozorče možete jednostavno premeštati po ekranu, a ako tapnete 2x na njega, vratićete se u player.

 

 

 

 

 

 

 

 


Smart Stay


jellybeansgs2sn6Ekran će ostati upaljen dok gledate u njega! Da, sve dok gledate u njega on se neće ugasiti posle zadatog vremenskog intervala gašenja ekrana. Za ovo se koristi prednja kamera koja detektuje oči, ako ekran telefona treba da se ugasi, kamera proveri da li gledate u nju i ako gledate, ekran ostaje upaljen, ako ne prepozna oči, ekran se gasi. Ova opcija ima par ograničenja, npr. ne radi u mraku, ako je iza vas jako svetlo, ako se prednja kamera već koristi…

Ovu korisnu opciju možete omogućiti na sledeći način: Podešavanja>Ekran>Pametan i budan

 

 

 

 

 

 


Direct Call


jellybeansgs2sn7I ovo ste možda videli kod S3 telefona. Kada otvorite npr. poruku nekog kontakta, dovoljno je da prislonite telefon na uho i kontakt će biti automatski pozvan. Super, zar ne? :)

Ovu opciju možete omogućiti na sledeći način: Podešavanja>Pokret>Direktno pozivanje

 

 

 

 

 

 

 


Režim blokiranja


jellybeansgs2sn8Podesite da vam ne stižu pozivi, poruke, obaveštenja, da se ne pokreću tajmeri, alarmi itd. Blokirajte određene brojeve, ili samo neke dozvolite. Još dosta, dosta podešavanja. Dakle, samo podesite kako vam odgovara i kada ne želite da vas iko uznemirava, uključite ovu opciju i gotovo.

Ovu opciju možete pronaći u Podešavanjima.

 

 

 

 

 

 

 


Štednja baterije


jellybeansgs2sn2Mogu reći da je ova opcija dosta unapređena i dosta pomaže. Već je poznato da JB troši manje baterije, ali još kada se uključi ova opcija, zaboravite na punjenje :) Šalim se naravno. Ali priemtio sam da mi baterija dosta duže traje što me jako raduje.

Potrošnju baterije moožete proverite ako odete u Podešavanja>Baterija.

Na ICS-u, proces „Sistem Android“ je toršio oko 30-40, a ovde svega 8% ! Dok je ekran još uvek na prvom mestu :)

 

 

 

 

 

 

To bi bile neke veće novine na prvi pogled.

Što se tiče bagova, ja sam primetio sam jedan, i to kod otključavanja ekrana. Naime, kada hoću da otključam ekran prevlačenjem prstom po ekranu, nekada neće da registruje dodir. Ovaj „problem“ mi se desio možda 3-4 puta. E sad, ako se to desi, samo stisnite Home dugme i opet pokušajte. Ako ne uspe, zaključajte ekran pa ponovo upalite.

I to bi bilo to, sve ostalo mi radi super, bar za sada.

Sviđa mi se Stock Launcher, neću instalirati neke dodatne jer je ovaj sasvim super i brz. Jedino mi smeta ekran sa aplikacijama jer su aplikacije i widgeti odvojeni, i što widgeti moraju baš odatle da se dodaju na početni ekran. Ali dobro.


Instalacija JB-a na Galaxy S2


E sad, ukoliko želite da instalirate JB na svoj Galaxy S2, možete preuzeti .zip sa OVOG linka, raspakovati ga i pomoću ODIN-a ubaciti u telefon (detaljnije)

Ako niste iskusni u ovome, potražite detaljno uputstvo na internetu.

I to bi bilo to. Dakle, ovo je bio kratki pregled Jelly Bean ROM-a na Galaxy S2 telefonu. A u klipu ispod možete pogledati i video koji nam je pripremio SamMobile.

Uživajte!

 


Dodatno


ICS 4.0.3 za Galaxy S2 – pregled

[I9100][ROM 4.1.2] Stock 4.1.2 JB – XDA

Live Samsung Updates

Povezano:
85 komentara
 1. dara kaže

  zasto mi samsung galaxy trend trazi pin za registraciju?? sta da uradim

 2. Nikola 45 kaže

  Stefane, molim te za savet.
  Koristim S2 GT I9100 od njegovog pojavljivanja na našem tržištu i još odavno sam zaključio da ga neću menjati, te s toga bih voleo da mu osvežim android verziju (sada imam poslednju koju su naši operateri pustili, odnosno 4.1.2). Nisam baš neki edukovan tip za ove stvari pa me interesuje tvoja preporuka koju verziju bih mogao da insatliram. Pojavljuju se KitKat i Jelli bean, ja bih hteo verziju koja je najsličnija onoj koju imama sada… Ako možeš, molim te za smernicu. Hvala

  1. Stefan M. kaže

   Preporuka moja ti je KitKat. Ima stabilnih verzija, nije na ART-u (imaš opciju ali ostani na Dalvik-u) i zbog toga će aplikacije manje prostora da zauzimaju. Imaš Kernele koji podržavaju Overclock pa možeš podići takt procesora na 1.4 GHz (2×1.4). Android 5.1.1 koji ja sad koristim je dosta stabilan, brz, fluidan, baterija duže traje… ali je problem multitasking zbog malo RAM-a a i tu je obavezan ART te aplikacije više memorije zauzimaju. Rešenje je u PIT fajlovima za upravljanjem prostorom ali bi to za tebe bilo malo komplikovanije, obzirom da si rekao da nisi baš edukovan u tom smeru. Tako da, KitKat stabilne verzije su ti moja preporuka. Koji tačno ROM – ne znam. Odavno ne pratim 4.4.x razvoj pa ne znam šta je sad dobro. Poslednji KK ROM sa kojim sam bio zadovoljan je bio Spirit ROM 1.7 Ovde otvori spoiler „KitKat“ i vidi šta sve ima: http://forum.xda-developers.com/galaxy-s2/development-derivatives/13-05-2014-index-roms-t1529173

 3. Sonja kaže

  pozdrav. zamolila bih te za pomoć. naime rutovala sam s2 plus pomoću neke kineske aplikacije nakon čega je uređaj radio uredno bez bilo kakvih bagova i sl. dok nisam obrisala par sistemskih aplikacija nakon čega je usledila nemogućnost povezivanja gugl plej prodavnice i konstantno prikazuje prozor da je ista onemogućena. čitala sam po internetu i mislim da je u pitanju stock rom koji treba instalirati međutim ili ne mogu da nađem odgovarajući home. tar fajl ili nešto nije u redu sa programom odin. kada pokrenem isti prikaže mi da je uređaj konektovan tj. prepozna ga ali kada u pda dodam tar fajl i pokrenem instalaciju piše „fail“. pokušala sam i sa drugom verzijom programa i ne funkcioniše. inače telefon je uzet za keš u šopu. značila bi mi pomoć.

 4. Vojislav kaže

  Pozdrav…e ovako…skoro sam nabavio telefon samsung s2 i imam jedan
  problem…za sada…ne dozvoljava mi da otvorim galeriju piše mi
  (Nedovoljno prostora izbriši nepotrebne stavke kao što su preuzet
  softver slike video zapis i dokumenti)…Taj problem mi se pojavio čim
  sam ubacio moju karticu u telefon pre toga je telefon radio normalno…Da
  li taj problem ja mogu nekako da rešim ili da odnesem telefon kod
  majstora da ga on popravi,ako se uopšte i može popraviti…Hvala
  unapred.

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.