Saznaj Novo Mreža
"Saznaj Novo Mreža" je skup servisa koje nudi sajt "Saznaj Novo". Mreža će se vremenom širiti dodavanjem novih servisa.
Ad

Android Jelly Bean 4.1.2 za Galaxy S2 – Pregled

85
Ad
 
Ovaj članak nije ažuriran više od 3 godine. Postoji mogućnost da su informacije/alati/uputstva zastareli!

galaxysiijellybeanAndroid KitKat 4.4 za Galaxy S2

I da, dugo očekivani Jelly Bean napokon je dostupan i za Galaxy S2, ali za sada samo kao Test ROM, tako da ima još malih nedostataka. No, iako je to test rom, korisnici su oduševljeni i jedva čekaju stabilnu verziju.

Posle toliko dugog iščekivanja, isprobao sam i ja JB na svom Galaxy S2 telefonu i mogu reći isto što i ostali – odličan!

U ovoj verziji, korisnici SGS2 moći će da sa uživanjem koriste opcije koje imaju SGS3 i Note 2, a to su Project Butter i Google Now, ali i softverske aplikacije Pop-up play, Smart Stay i Direct Call, što ću u nastavku tekstu zasebno objasniti. Tu je i novi TouchWiz, S-Cloud, Notification Bar….

Prvo, neke veće izmene koje možete uočiti na prvi pogled…


„Zavesa“ sa notifikacijama


jellybeansgs2sn1Dosta unapređene notifikacije, dodate su još neke brze prečice, mogućnost proširivanja notifikacija, brz pristup podešavanjima… Najviše mi se sviđa proširivanje notifikacija. Dakle, ako dobijete poruku (mail), možete proširiti notifikaciju i pročitati (skoro) celu poruku. Dovoljno je da sa dva prsta povučete dole. Isto tako vraćate, samo povučete gore.

 

 

 

 

 

 

 


Zaključavanje ekrana


jellybeansgs2sn3Iako smo svi očekivali da će se ekran otključavati kao kod SGS3, ipak nije efekat dodira vode, već je više slično kao kod ICS-a. Ono što sam primetio je da se ekran brže otključa i mnogo lakše. Jedna korisna opcija je dodata, a to su prečice na zaključanom ekranu. Možete postaviti do 3 prečice (aplikacije) na dnu zaključanog ekrana i kada ih prevučete, ekran se otključa i aplikacija se pokrene.

Još jedna dosta korisna opcija je pokretanje kamere iz Lock Screen-a. Dovoljno je da držite ekran i okrenete telefon, kamera će biti spremna za slikanje!

Da bi omogućili ovu opciju, uradite sledeće: Podešavanja>Zaklj. ekrana>Opcije zaklj. ekrana>Brzi pristup kameri – ON (na dnu liste se nalazi)

Još jedna sitna novina je zvuk otključavanja ekrana, mnogo je prijatniji i zvuči na kapljanje vode. Takođe, tu su ostale i opcije za dodavanje sata i vremenske prognoze.

 

 


Google Now


jellybeansgs2sn4Eh da, taj čuveni Google Now stigao i na S2. Nema više kuckanja, samo recite šta želite i Google će to pronaći. Naravno, na sprskom! Google Now možete pokrenuti na više načina a jedan od njih je da dugo držite Home dugme i kliknete na Google ikonicu.

 

 

 

 

 

 

 

 


Pop-Up play


jellybeansgs2sn5Još jedna novina koja nam stiže sa S3 i Note 2 uređaja, a to je Pop-Up play. Dakle, pustite klip, kliknete Pop-up i video će se premestiti u gornji desni ugao ekrana a vi možete koristiti telefon sasvim normalno dok klip traje. Prozorče možete jednostavno premeštati po ekranu, a ako tapnete 2x na njega, vratićete se u player.

 

 

 

 

 

 

 

 


Smart Stay


jellybeansgs2sn6Ekran će ostati upaljen dok gledate u njega! Da, sve dok gledate u njega on se neće ugasiti posle zadatog vremenskog intervala gašenja ekrana. Za ovo se koristi prednja kamera koja detektuje oči, ako ekran telefona treba da se ugasi, kamera proveri da li gledate u nju i ako gledate, ekran ostaje upaljen, ako ne prepozna oči, ekran se gasi. Ova opcija ima par ograničenja, npr. ne radi u mraku, ako je iza vas jako svetlo, ako se prednja kamera već koristi…

Ovu korisnu opciju možete omogućiti na sledeći način: Podešavanja>Ekran>Pametan i budan

 

 

 

 

 

 


Direct Call


jellybeansgs2sn7I ovo ste možda videli kod S3 telefona. Kada otvorite npr. poruku nekog kontakta, dovoljno je da prislonite telefon na uho i kontakt će biti automatski pozvan. Super, zar ne? :)

Ovu opciju možete omogućiti na sledeći način: Podešavanja>Pokret>Direktno pozivanje

 

 

 

 

 

 

 


Režim blokiranja


jellybeansgs2sn8Podesite da vam ne stižu pozivi, poruke, obaveštenja, da se ne pokreću tajmeri, alarmi itd. Blokirajte određene brojeve, ili samo neke dozvolite. Još dosta, dosta podešavanja. Dakle, samo podesite kako vam odgovara i kada ne želite da vas iko uznemirava, uključite ovu opciju i gotovo.

Ovu opciju možete pronaći u Podešavanjima.

 

 

 

 

 

 

 


Štednja baterije


jellybeansgs2sn2Mogu reći da je ova opcija dosta unapređena i dosta pomaže. Već je poznato da JB troši manje baterije, ali još kada se uključi ova opcija, zaboravite na punjenje :) Šalim se naravno. Ali priemtio sam da mi baterija dosta duže traje što me jako raduje.

Potrošnju baterije moožete proverite ako odete u Podešavanja>Baterija.

Na ICS-u, proces „Sistem Android“ je toršio oko 30-40, a ovde svega 8% ! Dok je ekran još uvek na prvom mestu :)

 

 

 

 

 

 

To bi bile neke veće novine na prvi pogled.

Što se tiče bagova, ja sam primetio sam jedan, i to kod otključavanja ekrana. Naime, kada hoću da otključam ekran prevlačenjem prstom po ekranu, nekada neće da registruje dodir. Ovaj „problem“ mi se desio možda 3-4 puta. E sad, ako se to desi, samo stisnite Home dugme i opet pokušajte. Ako ne uspe, zaključajte ekran pa ponovo upalite.

I to bi bilo to, sve ostalo mi radi super, bar za sada.

Sviđa mi se Stock Launcher, neću instalirati neke dodatne jer je ovaj sasvim super i brz. Jedino mi smeta ekran sa aplikacijama jer su aplikacije i widgeti odvojeni, i što widgeti moraju baš odatle da se dodaju na početni ekran. Ali dobro.


Instalacija JB-a na Galaxy S2


E sad, ukoliko želite da instalirate JB na svoj Galaxy S2, možete preuzeti .zip sa OVOG linka, raspakovati ga i pomoću ODIN-a ubaciti u telefon (detaljnije)

Ako niste iskusni u ovome, potražite detaljno uputstvo na internetu.

I to bi bilo to. Dakle, ovo je bio kratki pregled Jelly Bean ROM-a na Galaxy S2 telefonu. A u klipu ispod možete pogledati i video koji nam je pripremio SamMobile.

Uživajte!

 


Dodatno


ICS 4.0.3 za Galaxy S2 – pregled

[I9100][ROM 4.1.2] Stock 4.1.2 JB – XDA

Live Samsung Updates

Ad

become-a-patron-2