Najbrži računar na svetu – TITAN

0

Najnoviji super-računar koji je izrađen u SAD-u, nosi naziv TITAN. Ovaj super-računar je irađen u Ouk Ridž Nacionalnoj Laboratoriji Američke agencije za energiju (DOE) u Tenesiju, a biće deset puta brži i pet puta energetski efikasniji od svog prethodnika Jaguara.

TITAN-ov maximum je 20 petaflopsa, ili 20 kvadriliona kalkulacija u sekundi. U sebi sadrži 299.008 procesora (CPU), 18.688 grafičkih jedinica (GPU) i memoriju od 700 terabajta. (1 TB = 1024 GB)

Slikovitije predstavljeno: maksimalna brzina njegovih računarskih operacija odgovarala bi situaciji u kojoj bi sedam milijardi ljudi na planeti izvodilo tri miliona kalkulacija u sekundi.

Energetska ograničenja dugo su bila prepreka za rušenje svetskih rekorda u velikoj informatičkoj trci. Jaguarovih 2,3 petaflopsa trošilo je sedam megavata energije – dovoljno za snabdevanje jednog malog grada strujom.

Sa sedam miliona dolara godišnje, Jaguarov račun za struju nije bio zanemarljiv. Titan – suštinski unapredjena verzija Jaguara smešten u istih 200 boksova poput neke svlačionice – dostići će skoro deset puta veću brzinu uz okvirno trošenje devet megavata struje.

Ako se ima u vidu velika brzina tehnološkog razvoja, Titana će neminovno sa šampionskog trona na kojem se trenutno nalazi, uskoro zbaciti mladji kompjuterski divovi.

Zato u američkoj agenciji za energetiku već sada planiraju da do 2016. godine naprave Titanovog naslednika čija će brzina biti deset puta veća, što znači da bi američko zlatno doba superkompjuterske nadmoći moglo da potraje.

U video klipu ispod možete pogledati ubrzan snimak sastavljanja ovog super-računara.

Izvor: jasamandroid.com

Povezano:
Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.