Razlika između AMOLED i LCD ekrana

UPDATE: ovo je zastareo članak. Pročitajte novi, opširniji, ovde:

Razlike između AMOLED, LCD, Infinity Display i Retina ekrana

Sigurno ste mnogo puta čuli za AMOLED, LCD, TFT, OLED… ekrane kod mobilnih telefona, televizora, tableta… ali ne znate koja je razlika između njih? U nastavku ću pokušati da vam razjasnim razliku između LCD i AMOLED ekrana kod telefona.

Kada kupujete novi telefon, obično gledate koliko ima RAM-a, procesorsku snagu, koliko inča ima ekran, koji sistem, i naravno, koliko košta. U svim tim karakteristikama, stoji i detalj o ekranu. Sve te skraćenice mogu vas zbuniti pa ste u dilemi koji ekran je bolji.

Pa, da vidimo koje su prednosti i mane AMOLED i LCD ekrana.


LCD (Liquid Crystal Display)


lcd-screen-pixelsOvi ekrani ostvaruju najrealističniju sliku, ali za razliku od AMOLED i OLED ekrana, nemaju toliko rasprostranjen kontrast boja. Takođe zahtevaju nekoliko slojeva stakla i pozadinsko osvetljenje što utiče i na potrošnju baterije.

Odmah su tu  TFT i IPS ekrani čije su karakteristike integrisane u LCD ekrane. TFT (Thin Film Transistor) potpomaže efikasnosti LCD ekranima tako što smanjuje broj elektroda po pikselu.

Pored TFT imamo i IPS (In-Plane Switching), koji poboljšava LCD ekran sa mnogo širim uglovima gledanja. LCD se koristi na skoro svim monitorima, pa i televizorima, naravno i na telefonima.

Neki od poznatijih modela koji koriste LCD ekrane: iPhone 4/4s, iPad i HTC One X.


AMOLED (Active Matrix Organic Light Emitting Diode)


amoled-screen-pixelsAMOLED ekrani se sastoje od tankog sloja organih polimera koji se upale prilikom dodavanja električne energije. Ovi ekrani su dosta tanji i ne zahtevaju pozadinsko osvetljenje, kao što je to slučaj kod LCD, pa prema tome troši manje el. energije. Koja je korist od izbacivanja pozadinskog osvetljenja? Pa AMOLED ekrani mnogo bolje proizvode crnu boju, jer se pikseli AMOLED panela ugase i na taj način troše mnogo manje baterije.

No, i ovi ekrani imaju manu – “pentilni” displej. O čemu se radi? Umesto da je ekran tako raspoređen da se na njemu nalaze samo crveni, plavi i zeleni pikseli (RGB), na AMOLED ekranima se nalaze dva zelena subpiksela umesto jednog zelenog. Na slici sa leve strane primetićete da se zeleni pikseli razlikuju od plavih i crvenih.

Dobra strana ovakvog rasporeda piksela je što ekran ima manje piksela koje treba napajati dok je ekran idalje normalno osvetljen. A loša strana je, pogađajte, što ekran izgleda kao da ima manje piksela, tj da ima manju rezoluciju.

Zanimljivo: Samsung je rešio ovaj problem uvođenjem AMOLED Plus tehnologije, koja ne koristi pentilnu raspodelu piksela.

Neki od poznatijih modela koji koriste AMOLED ekrane: Samsung Galaxy S serija uređaja, Nokia Lumia 900/920/820, HTC One S

 


Neka poređenja LCD i AMOLED ekrana:

AMOLED-brillo

Super-Amoled-vs-TFT 19177-samsung_explain_super_amoled3

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

4 komentara

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *