Kako pronaći brz i stabilan Proxy server

Ovaj Proxy trenutno nije u funkciji.

Već sam pisao na temu „Šta je to proxy i kako ga koristiti„, a ovde ću pisati o tome kako da pronađete brz i stabilan proxy server.

Proxy server se nalazi između vašeg računara i servera sa kojim vaš računar komunicira. Kada koristite određen proxy server, vi dobijate novu, lažnu, IP adresu i pod tom IP adresom vas „vide“ ostali serveri sa kojima komunicirate. Samim tim, vi dobijate određen nivo anonimnosti na internetu. Takođe, proxy vam dozvoljava da vidite neki sadržaj koji je ograničen na neku teritoriju. Npr. samo ako ste iz Amerike možete pogledati taj i taj video. Ako uzmete proxy čiji je server u Americi, vi ćete moći pogledati taj video jer vas server prepoznaje kao da ste iz Amerike.

E sad, ako je taj proxy server spor, i vaš internet će biti sporiji. Zato se uvek traži brz i pouzdan Proxy server koji možete koristiti svakodnevno. Ja sam pronašao jedan takav i koristim ga u svakodnevnom surfovanju internetom a brzina sa proxy-jem mi je ista kao i bez njega.

Ovaj proxy može svako koristiti a to možete učiniti na sledeći način:

Instalirajte Proxy Switchy! ako koristite Chrome, ili Foxy Proxy ako koristite Firefox. U podešavanjima za IP unesite [highlight]proxy.pegazhosting.com[/highlight] a za port [highlight]3128[/highlight] I ne zaboravite da ispod štiklirate opciju „Use the same proxy server for all protocols“.

Kad upišete IP i Port, kliknite „Save“. Sad u gornjem desnom uglu vašeg brauzera kliknite na ikonicu u obliku planete i odaberite profil koji ste napravili. Idite na www.speedtest.net i proverite brzinu Download/upload. Videćete da je ista kao i bez Proxy-ja. Jedino će ping biti malo veći jer je server u Americi ali će uskoro biti premešten u Nemačku pa će ping biti znatno manji. No, neće vam predstavljati problem prilikom surfovanja, s obzirom da je inače ping za Facebook iz Srbije oko 180.

Takođe Proxy možete koristiti za Torrent i Skype.