Šta je to „Airplane mode“?

Ako imate pametan telefon, sigurno ste se susreli sa opcijom „Airplane mode„, ili „Profil letenja„. Šta to zapravo znači i čemu služi? Iz samog naziva možemo zaključiti da se ta opcija koristi kada ste u avionu (ne da bi vaš telefon poleteo ;)

Šta se dešava kada uključimo Airplane Mode?

Jednostavno se samo isključe mobilna mreža, WiFi, BT i GPS, tako da ne možete slati/primati poruke i pozive. Ova opcija se koristi u avionima jer kada ste u avionu signal mobilne mreže može izazvati probleme ometanjem signala pomoću kojeg komuniciraju avion (pilot) i toranj. Jer, kada ste daleko od mobilnog tornja, vaš telefon će pojačati signal kako bi dosegao toranj ne bi li ostao povezan. I tako više telefona mogu izazvati smetnje u komunikacijama u avionu, a dodatno i brzo potrošiti bateriju vašeg telefona.

Takođe, možete ručno omogućiti WiFi nakon što ga Airplane Mode isključi pa možete koristiti WiFi koji nudi avio kompanija u samom avionu.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

  1. Što je veća frekvencija to mobilni telefon manje zrači :)
    Trenutno najpogodnija mreža za najmanje zračenje je VIP mobile d.o.o
    Jer im je frekvencija veća nego što je propisano po EU standardu i samim tim i najbezbednija, što je telefon noviji i svakim unapređenjem mreže to je manje zračenje:

    Prvo je bila GSM mreža pa se zatim pojavila GPRS mreža kao njeno unapređenje, zatim EDGE nova modulacija koja je omogućavala brzi prenos podatka, i konačno HSPA+ tj. 3G ili kada ti piše H na telefonu koja donosi brzinu do 42 Mbit/s i pokrivenost je obično samo u gradovima ;)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *