Šta je Torrent i kako radi?

10

Često mi stižu pitanja „Kako da ubrzam torrent?“ ili „zašto baš meni torrent sporo skida?“ i slična, pa sam rešio da ovde objasnim kako Torrent funkcioniše i da ne može baš mnogo da se uradi povodom povećanja brzine skidanja fajlova.

Dakle, Torrent je baziran na P2P tehnologiji koju je pokrenuo Bram Cohen sa idejom da „rastereti“ servere na koje se šalju ogromni fajlovi. P2P (Peer to Peer) funkcioniše tako što korisnici razmenjuju fajlove međusobno bez posrednika (servera). Nekada je postojao centralni server koji je komandovao fajlovima kuda da idu. Kasnije je centralni server izbačen i ostali su samo korisnici koji šalju fajl (seed) i koji preuzimaju (peer).

Seeds su korisnici (računari) koji dele određen fajl sa svog računara kako bi ih drugi korisnici (računari – peers) preuzimali. Torrent je u stanju da tačno identifikuje koju datoteku neko deli tako da možete skinuti baš tu datoteku a ne neku drugu sličnog imena ili veličine. Za ovo su zaduženi fajlovi koji imaju ekstenziju „.torrent“ i ona sadrži podatak o serveru koji koordinira skidanje te datoteke, kao i o samoj datoteci (alternativa su Magnet linkovi). To su oni fajlovi koje skinete sa torrent sajtova i ubacite u Torrent klijent.

Server koji nadzire i koordinira skidanje neke datoteke se naziva Tracker i on je najvažnija komponenta u sistemu. Trackeri vam takođe pomažu da skidate fajl većom brzinom ukoliko nema Seed računara.

šta je torrent

Dakle, kada počnete da skidate neki fajl, brzina prijema zavisi od broja računara koji šalju fajl ali i od broja računara koji preuzimaju. Što više njih šalje, njihova Upload brzina se sabira jer svako šalje „komadiće“ fajla, i samim tim vaš Download je brži. Ako ima više onih koji preuzimaju, onda i oni uzimaju za sebe te „komadiće“ te se protok deli. Tako da, svi imaju koristi a niko štete (sem izdavača sadržaja koju skidate).

I posle ove priče dolazimo do onog „glavnog“ – kako ubrzati prijem? Nikako, sem da uzmete veći internet paket kod provajdera.

Ali, u slučaju da ima dosta Seed-ova, a svega nekoliko Peer-ova, znači da ti preuzimači imaju brži internet ili im je odnos poslatih/primljenih  datoteka bolji nego vaš. To je isto jako bitno, morate i slati fajlove a ne samo skidati. Kada vam se taj odnos poveća, imaćete veću privilegiju za bolji Download od onog čiji je odnos manji.

Nadam se da sam bar malo razjasnio kako Torrent funkcioniše. Ako imate još neka pitanja (a da nije „kako ubrzati torrent“) ostavite ih u komentaru.

Povezano
PRIKAŽI KOMENTARE (10)