Šta je Torrent i kako radi?

Često mi stižu pitanja „Kako da ubrzam torrent?“ ili „zašto baš meni torrent sporo skida?“ i slična, pa sam rešio da ovde objasnim kako Torrent funkcioniše i da ne može baš mnogo da se uradi povodom povećanja brzine skidanja fajlova.

Dakle, Torrent je baziran na P2P tehnologiji koju je pokrenuo Bram Cohen sa idejom da „rastereti“ servere na koje se šalju ogromni fajlovi. P2P (Peer to Peer) funkcioniše tako što korisnici razmenjuju fajlove međusobno bez posrednika (servera). Nekada je postojao centralni server koji je komandovao fajlovima kuda da idu. Kasnije je centralni server izbačen i ostali su samo korisnici koji šalju fajl (seed) i koji preuzimaju (peer).

Seeds su korisnici (računari) koji dele određen fajl sa svog računara kako bi ih drugi korisnici (računari – peers) preuzimali. Torrent je u stanju da tačno identifikuje koju datoteku neko deli tako da možete skinuti baš tu datoteku a ne neku drugu sličnog imena ili veličine. Za ovo su zaduženi fajlovi koji imaju ekstenziju „.torrent“ i ona sadrži podatak o serveru koji koordinira skidanje te datoteke, kao i o samoj datoteci (alternativa su Magnet linkovi). To su oni fajlovi koje skinete sa torrent sajtova i ubacite u Torrent klijent.

Server koji nadzire i koordinira skidanje neke datoteke se naziva Tracker i on je najvažnija komponenta u sistemu. Trackeri vam takođe pomažu da skidate fajl većom brzinom ukoliko nema Seed računara.

šta je torrent

Dakle, kada počnete da skidate neki fajl, brzina prijema zavisi od broja računara koji šalju fajl ali i od broja računara koji preuzimaju. Što više njih šalje, njihova Upload brzina se sabira jer svako šalje „komadiće“ fajla, i samim tim vaš Download je brži. Ako ima više onih koji preuzimaju, onda i oni uzimaju za sebe te „komadiće“ te se protok deli. Tako da, svi imaju koristi a niko štete (sem izdavača sadržaja koju skidate).

I posle ove priče dolazimo do onog „glavnog“ – kako ubrzati prijem? Nikako, sem da uzmete veći internet paket kod provajdera.

Ali, u slučaju da ima dosta Seed-ova, a svega nekoliko Peer-ova, znači da ti preuzimači imaju brži internet ili im je odnos poslatih/primljenih  datoteka bolji nego vaš. To je isto jako bitno, morate i slati fajlove a ne samo skidati. Kada vam se taj odnos poveća, imaćete veću privilegiju za bolji Download od onog čiji je odnos manji.

Nadam se da sam bar malo razjasnio kako Torrent funkcioniše. Ako imate još neka pitanja (a da nije „kako ubrzati torrent“) ostavite ih u komentaru.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

10 komentara

 1. Stefane, recite mi koliko dugo kad napravim torent fajl i „isidujem“ ga, koliko dugo treba da ga čuvam u računaru? Znači, ako se obrišu torent falovi a dovoljan broj ljudi je preuzeo i seed-uje, da li će taj torent imati da tako kažem budućnost? Ili će vremenom „odumreti“, preći u stanje „mrtav“, to me zanima? Hvala Vam unapred na odgovoru. :)

 2. Svi objasnjavaju kako radi i skida torent, a ja trazim i vec se umorih od trazenja,sta posle skidanja, da neko opise i objasni prozor i u njemu stavke sta konkretno znaci u statusu kad je seeding zeleno obelezen, pa nesto tamno crveno, pa pored nekog statusa pokazuje brzinu a negde ne, sta znace zute zvezdice, sive zvezdice, zasto u desnom uglu dole stoji trougao zuti sa usklikom, a torrent radi i skida ili salje, i kako to resiti, i jos dosta toga sta predstavlja sta kada ne skidas nista nego pratis kada neko od tebe preuzima, i do kada bi trebalo to cuvati u kompu sto smo skinuli.
  Da li neko zna gde to mogu procitati a da bude bas detaljno objasnjeno, za nas laike i pocetnike?
  Hvala.

  • Kada se završi preuzimanje, piše Seeding što znači da sada šalje taj fajl. Možeš kliknuti na Stop da prekineš slanje i ti si završila sa time, imaš skinut fajl na računaru i možeš ugasiti torrent.
   Crveno se pojavi kada posle završenog preuzimanja ne klikneš na Stop, ugasiš torrent i obrišeš .torrent fajl iz računara.
   Zvezdice zanemari, ništa bitno.
   Žuti trougao upozorava da su ti portovi zatvoreni.
   Ako ne želiš da dalje deliš to što si skinula, samo klikni Stop i obriši fajl.

   • Hvala mnogo, mislila sam da moram i ja da dozvolim drugima neko vreme da preuzimaju od mene, pa nista nisam brisala. Mozes li da mi objasnis to u vezi portova, da li ja tu mogu nesto da preduzmem ili je to do provajdera?

    • Svakako mozes da ostavis da salje sto je i preporucljivo da bi kasnije bila u boljoj poziciji za preuzimanje.
     To za portove isto zanemari, kroz par minuta ce opet biti zeleno.

 3. У преводу ето разлога да замените старији комп са новим и да вас мање гриже савест!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *