Koliko DNK može podataka uskladištiti?

0

Naučnici su uspeli da prenesu podatke, poput MP3 muzike, fotografija, tekstualnih datoteka i PDF dokumenata direktno u ljudsku DNK, bez upotrebe dodatne energije!

Naime, Tim naučnika i IT stručnjaka, Evropskog Bioinformatičkog instituta (EBI) je uspeo, posle višegodišnjeg istraživanja, da prenese podatke direktno u ljudsku DNK, bez upotrebe dodatne energije. Kako prenosi Wired, DNK je idealan ‘nositelj’ informacija i podataka, jer nudi gotovo neograničen prostor, čuva ih na sigurnom i ne zahteva nikakve dodatne troškove i energiju za razmenu.

DNK je još od ranije poznat kao odlična skladišna struktura, jer se informacije o nastanku Zemlje i svih živih bića dobijaju upravo iz ostatka kostiju životinja izumrlih pre više hiljada godina.

Zbog toga su naučnici sigurni da bi i ljudske DNK podatke mogao čuvati na sigurnom mestu najmanje nekoliko stotina godina.

Svaki gram DNK strukture sposoban je nositi 2.2 miliona gigabajta podataka, što je ekvivalentno broju od 468.000 DVD diskova.

Zrenjaninonline.info

Povezano:
Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.