Kako funkcioniše Google pretraga?

0

Da li ste se ikada zapitali šta se dešava kada pritisnite enter nakon unetih reči za pretragu na Google? Dešava se svašta i sve to za manje od 1 sekunde. Google je napravio stranicu gde su objasnili šta se sve dešava „u pozadini“.

1. korak: indeksiranje

Google roboti pretražuju veb stranice i njihove sadržaje kako bi ih smestili u indeks. Google roboti pretražuju najpre mape sajtova (sitemaps) koje su obezbedili vlasnici istih. Roboti posebnu pažnju posvećuju novim sajtovima, izmenama na starim, i mrtvim linkovima.

2. korak: algoritmi pretrage

Kako bi korisnik dobio što relevantiji odgovor za njegov upit, Google pomoću kompleksnih (i tajnih) algoritama rangira linkove. U tom procesu Google analizira upit korisnika, tj. pokušava da razume koje su to ključne reči i u kom kontekstu se nalaze. Zatim pronalazi sajtove u indeksu čiji sadržaji najbolje odgovaraju upitu koji je korisnik postavio.

3. korak: prikaz rezultata

Nakon što Google pronađe sajtove koji najbolje odgovaraju upitu koji je korisnik napravio, prikazuje relevantne rezultate. Ti rezultati mogu biti u obliku linkova (najčešće), kartica sa odgovorima, prikaz mape, sažet prikaz informacija, i tako dalje.

Detaljnije o celom procesu možete pročitati na ovom linku:

Povezano:
Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.