CISPA prošao u američkom parlamentu

CISPA-1U američkom kongresu je izglasan zakon poznat pod nazivom CISPA (Cyber Intelligence Sharing and Protection Act), kojeg možemo smatrati idejnim naslednikom ACTA-e. Još više nego ACTA, CISPA će doslovno ukinuti osnovna ljudska prava na privatnost!

“U proceduri Kongresa SAD-a je novi zakon koji vladi SAD-a efektivno omogućuje prikupljanje i obradu privatnih informacija s celog Interneta. Zakon je, slično ACTA-i, loše napisan i dozvoljava visok nivo zloupotreba koje narušavaju privatnost korisnika Interneta.

Ponovno, zbog lokalnih i svetskih kriza ovaj zakon nije dobio ni približno dovoljno pažnje koju zaslužuje, te je s njim upoznato premalo ljudi.
Ovaj je zakon prošao u Zastupničkom domu SAD-a s većinom od 228 naprema 127 glasova i uprkos neslaganju predsednika Obame.
Efektivne posledice usvajanja CISPA-e biti će davanje privatnim firmama i vladama ovlašćenje stalnog nadzora komunikacije Internetom svih korisnika Interneta, na neograničeno vreme, bez sudskog naloga za prisluškivanje. To je još jedan u nizu pokušaja uvođenja novih mera koji je započeo s ACTA-om, SOPA-om i PIPA-om!”, obaveštava Hrvatska Piratska stranka.

Tekst preuzet i preveden sa sajta www.linuxzasve.com

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *