Proverite koliko struje potroši vaš računar (i koliko to košta)

0

Sigurno ste se barem jednom zapitali koliko vaš računar troši električne energije i kako da uštedite? Postoji jednastavan alat pomoću kojeg možete izračunati potrošnju.

Sajt na adresi http://outervision.com/power-supply-calculator će vam u tome pomoći. Potrebno je da popunite sva polja i odaberete komponente koje imate u računaru, i kalkulator će izračunati koliko vaš računat troši struje.

Ako ne znate koje komponente imate, potražite one glavne pomoću ovog programa.

Ukoliko želite da uštedite, pogledajte kada imate jeftinu a kada skupu tarifu, te računar manje koristite u periodu skupe tarife.

Prosek

Ako imate prosečan računar, znači neki koji bi pokrenuo igrice na medium, onda će trošiti oko 200W na sat. Za oko 6 sati rada na dan, potrošiće 1.200W, odnosno 1.2kW.

cena struje
Izvor: servisinfo.com/cena-struje

Cena struje u plavoj zoni (u kojoj najverovatnije koristite računar najviše) je 8.4 din. za višu, odnosno 2.1 din za nižu tarifu. Pretpostavimo da koristite računar malo u nižoj (noću) malo u višoj (danju) tarifi, pa ćemo uzeti prosek, a to je 5 dinara za 1kW.

Rekli smo da prosečan računar troši oko 1.2kW na dan, što mu je oko 6 dinara dnevno.

Mesečno prosečan računar potroši

~180 dinara!

Povezano:
Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.