Računarski modeli za vremensku prognozu

tt-group-headVremenska prognoza je predviđanje vremenskih uslova nekog područja. Prediviđanja mogu biti kratkoročna (za isti dan) ili dugoročna (za razdoblja od nekoliko meseci). Svetske meteorološke stanice istovremeno svaka tri sata beleže atmosferske prilike, a sinoptičke vrednosti koje dobiju šalju se u 13 glavnih meteoroloških središta Svetske meteorološke organizacije, gde se čuvaju na računarima, a meteorolozi na temelju njih rade vremenske prognoze.

Prva vremenska prognoza objavljenja je u britanskim novinama Daily News, 1848. godine. Od tada je merenje atmosferskih prilika sve naprednije. Metereološke stanice su prisutne svuda. Opremljene su termometrima, higrometrima, anemometrina, menzurama i živinim barometrima. Osim u stanicama, podaci se prikupljaju i putem metereoloških balona, metereoloskih aviona, metereoloških satelita i radara.

Svi ti podaci se u novije vreme redovno ažuriraju putem interneta, tako da u par klikova možete videti najsvežije podatke. Ovi podaci se razlikuju od sajta do sajta, odnosno, od izvora informacija i učestalosti ažuriranja podataka.

Neki sajtovi imaju detaljniji pregled podataka, a neki pak skromniji. To zavisi od urednika sajta koji odlučuje da li želi da pruži sve potrebne informacije, ili da pruži samo osnovne koje će posetilac pogledati na brzinu.

Jedan od sajtova koji nudi i više od vremenske prognoze je http://www.tt-group.net/

Ovaj sajt je idealan ukoliko želite da se informišete o vremenskoj ali i o turizmu, popularnim destinacijama, letovanju. Sajt takođe nudi i informacije o kursu evra i ostalih valuta, Online mapu Srbije i okolnih zemalja, horoskop, slike Srbije i njenih atrakcija.

Za sve vlasnike ugostiteljskih objekata, hotela, hostela, turoperatera, agencija i prevoznike, TT-group nudi saradnju.

Treba napomenuti da je sajt dostupan na srpskom i engleskom jeziku.

Ukoliko planirate negde na leto, a ne možete da se odlučite za destinaciju, posetite http://www.tt-group.net/ i pogledajte šta oni preporučuju. Korisni tekstovi koji će vam pomoći da odaberete idealnu destinaciju i odlučite se gde da letujete ili zuimujete.

tt-group

Šta oni kažu o sebi:

TT Group je turistički portal namenjen zaljubljenicima u putovanja, fotografiju i fotoreportažu. Na ovom sajtu možete naći puno putopisa, reportaža, fotografija i zanimljivih tekstova sa najrazličitijih destinacija u regionu. Druga kategorija sadržaja su informacije servisnog tipa kao na primer vremenske prognoze, kursne liste, mape, online rečnici i slične web aplikacije za planiranje i organizovanje kako putovanja, tako i svakodnevnih aktivnosti.

Misija sajta:

TT Group je na internetu prisutan još od 2004. godine i ova činjenica govori o našem kredibilitetu. Na osnovu dosadšnjeg iskustva našu misiju možemo opisati kroz nekoliko narednih tačaka:

– prezentacija turističkih zanimljivosti i destinacija kako u Srbiji, tako i van nje.
– negovanje turističke fotografije,
– razvoj i bogaćenje Internet medija turističkom fotografijom i fotoreportažom,
– razvoj direktne komunikacije između putnika (turista) i vlasnika turističkih objekata (hotela, hostela, etno sela itd),
– edukacija i informisanje o trendovima i novostima u turizmu,
– promocija i primena pragmatičnih internet tehnologija i znanja na polju marketinga u turizmu
– komparativna analiza i prenos pozitivnog iskustva od strane okolnih turističkih velesila
– jačanje svesti o održivom turizmu

Vizija sajta:

Prirodno je da svaka organizacija ima svoj plan rasta ka konačnoj viziji. Naša želja je da postanemo uticajan turistički portal u regionu, tj. da svojim prisustvom dovedemo do sledećih aktivnosti:

– jačanje želje za putovanjem,
– upoznavanje i sagledavanje turističkih kapaciteta Srbije i regiona
– razvoj web orjentisanih turističkih servisa,
– stvaranje savremenog putnika

tt-group.net

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *