Samsung galaxy S4 iz ugla servisera

galaxyS4-servisU poslednjih par nedelja, internet, ali i offline mediji broje o najnovijem dostignuću na polju mobilne telefonije iz Samsung kuhinje. Pogađate, reč je o najnovijem modelima Galaxy S4 serije, tj. o Samsung Galaxy GT-I9500, GT-I9505 i SHV-E300K/S varijantama.

Da li je hardversko softverski tim implementirao nešto novo piše za naš magazin online tim iz Switchtela (www.switchtel.net), servisa za mobilne telefone u Beogradu. Swithtel servisira većinu brendova pametnih telefona, a pouzećem je moguće izvršiti popravku i iz unutrašnjosti.

Zanimljivo je da je Njuz net koji plasira izvrnute vesti ili vesti u ogledalu dotakao ovaj telefon na neuobičajen način izigravajući performanse ovog modela kako samo developeri znaju čemu služi, tj. da se nadaju da će se osmisliti i situacije u kojima će imati smisla upotrabiti sve opcija softvera.

Ovo u principu znači da će krajnjem korisniku koji tehnički posmatrano nije gik, biti dosta komplikovano da se snalazi intuitivno i brzo kroz sve aplikacije, a kamo li da izvuče maksimum iz telefona. Ali pošto se mašina vrti na Androidu, ovo je još jedan korak kojim će Google duboko zakoračiti u polje Iphona i ozbiljno prokrčiti put za nove modele. Videćemo tek sa vremenom koliko je softver pouzdan i stabilan, al budući da se sada sva testiranja rade automatski i rigorozno, sigurno će ARM procesor opravdati poverenje.

Sa aspekta hardvera Samsung S4 ima 13.0 megapiksela foto/video kameru, koja snima u hd rezoluciji sa 30 frejma u sekundi, što govori da se radi o ozbiljnoj procesorskoj snazi. Uređaj poseduje i LED blic, odličan autofokus sistem, a semplove koje smo pogledali na webu u osrednjim svetlosnim uslovima mogu se porediti sa amaterskim DSLR foto aparatima. Pored snimanja panorama, što može biti korisno na putovanjima, cool opcija je aktivacija zvukom sa daljine, što je često puta odlična funkcionalnost.

Pored tač fokusa korisni fotoservisi su tagovanja lokacije, stabilizacija slike, detekcija lica, HDR (visoki dinamički opsteg) boja, što sa odličnom postprodukcijom je itekako nabudžena alatka.

U zavisnosti od izbora modela osnova varijanta dolazi sa 16GB, 32GB ili 64GB interne memorije, što je sasvim dovoljno za napredno korišćenje, budući da postoji dodatni microSD sa maksimalanihi 64GB.

GPS je standard, a dodati su i barometar, termometar, merač vlažnosti, kompas, daljinometar, cela meteorološka stanica. Ovi senzori govore da će biti puno lucidnih aplikacija u narednom periodu.

Sa aspekta ergonimije, života baterije (500 mAh više od S3 modela), opšteg utiska, industrijski dizajn ovog modela je uzeo maksimum.

Telefon je dobro zaptiven, konektori su kvalitetni i opšti utisak je da bar skoro neće biti masovnog servisa. Usko grlo pametnih telefona je osetljivost tač ekrana, ali Samsung je ovde postavio nove granice.

Korišćen je vrlo kvalitetan zaštitni materijal (Corning Gorilla 3 staklo), pa u donjem video klipu vidite da ni jedna vrsta grebanja, burgijanja, bockanja i slično, ne samo da ne dovodi do kvarova već potpuno štiti telefon i ostavlja utisak kao da je nov.

Ono što je činjenica, S4 nije vodootporan u pravom smisli reči, što je verovatno i najslabija tačka ovog telefona. Naravno, već se čuju signali iz Samsunga, da će novim modelima plastično telo biti zamenjeno aluminijuskim, tj. mnogo kvalitetnijim i otpornijim na tečnosti.

Sa aspekta cena u svakom slučaju ovo je telefon koji podrazumeva kupca iz višeg platežnog sloja društva, pa ukoliko vam finansijske mogučnosti dozvoljavaju priuštite sebi trenutno najpopularniji mobilni telefon!

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *