Shodan – pretraživač za hakere

shodanhq

Shodan je internet pretraživač kao što je Google samo što Google pretražuje sajtove i njihov sadržaj, dok se Shodan kreće sporednim kanalima i traži slabo obezbeđene sisteme. Shodan pretražuje sve što je povezano na internet a nije, ili je slabo, obezbeđeno. Pa tako možete „provaliti“ u nečiji router, štampač, web kameru, pa čak i u semafore, sisteme za grejanje, velike pogone u fabrikama itd.

Osobe koje su koristile Shodan uspele su da provale u sisteme za vodeni park, benzinsku pumpu, rashlađivač za vino u hotelu i krematorijum. Pojedini istraživači koji se bave bezbednošću na internetu čak su uspeli da lociraju komandne i kontrolne sisteme za nuklearne elektrane.

Ono što je važno za napomenuti je da većina od tih sistema nema nikakvih bezbednosnih protokola te je lako ući i kontrolisati ih sa daljine. Shodan je namenjen upravo za takve sisteme, koji nemaju, ili imaju veoma slabu zaštitu.

Ukoliko niste baš iskusni u domenu „hakovanja“, verovatno vam ovaj pretraživač neće mnogo pomoći, ali možete otvoriti „browse“ stranicu gde možete pronaći gotove pretrage, a koje su ostali korisnici pravili, i koristiti ih.

Još ►  Kako prilagoditi web stranice za štampanje

No, kako ovaj servis ne bi toliko zloupotrebljavali, ograničili su pretragu na 10 rezultata za neregistrovane i 50 za registrovane korisnike (besplatan nalog). Naravno, možete kupiti i premium nalog pa tako imati neograničen pristup.

> www.shodanhq.com

[box type=“alert“]Odricanje odgovornosti: odričem se odgovornosti za eventualne nastale štete korišćenjem alata opisanog u tekstu. Sve što radite, radite na sopstvenu odgovornost! Tekst je informativnog karaktera.[/box]

Komentariši