Shodan – pretraživač za hakere

Shodan je internet pretraživač kao što je Google samo što Google pretražuje sajtove i njihov sadržaj, dok se Shodan kreće sporednim kanalima i traži slabo obezbeđene sisteme. Shodan pretražuje sve što je povezano na internet a nije, ili je slabo, obezbeđeno. Pa tako možete „provaliti“ u nečiji ruter, štampač, veb kameru, pa čak i u semafore, sisteme za grejanje, velike pogone u fabrikama itd.

Osobe koje su koristile Shodan uspele su da provale u sisteme za vodeni park, benzinsku pumpu, rashlađivač za vino u hotelu i krematorijum. Pojedini istraživači, koji se bave bezbednošću na internetu, čak su uspeli da lociraju komandne i kontrolne sisteme za nuklearne elektrane.

shodanhq hack

Ono što je važno za napomenuti je da većina od tih sistema nema nikakvih bezbednosnih protokola te je lako ući i kontrolisati ih sa daljine. Shodan je namenjen upravo za takve sisteme, koji nemaju, ili imaju veoma slabu zaštitu.

Ukoliko niste baš iskusni u domenu hakovanja, verovatno vam ovaj pretraživač neće mnogo pomoći, ali možete otvoriti „Explore“ stranicu gde možete pronaći gotove pretrage, a koje su ostali korisnici pravili, i koristiti ih.

No, kako ovaj servis ne bi toliko zloupotrebljavali, ograničili su pretragu na 10 rezultata za neregistrovane i 50 za registrovane korisnike (besplatan nalog). Naravno, možete kupiti i premium nalog pa tako imati neograničen pristup.

> www.shodanhq.com

Odricanje odgovornosti: odričem se odgovornosti za eventualne nastale štete korišćenjem alata opisanog u tekstu. Sve što radite, radite na sopstvenu odgovornost! Tekst je informativnog karaktera.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *