Shodan – pretraživač za hakere

0

Shodan je internet pretraživač kao što je Google samo što Google pretražuje sajtove i njihov sadržaj, dok se Shodan kreće sporednim kanalima i traži slabo obezbeđene sisteme. Shodan pretražuje sve što je povezano na internet a nije, ili je slabo, obezbeđeno. Pa tako možete „provaliti“ u nečiji ruter, štampač, veb kameru, pa čak i u semafore, sisteme za grejanje, velike pogone u fabrikama itd.

Osobe koje su koristile Shodan uspele su da provale u sisteme za vodeni park, benzinsku pumpu, rashlađivač za vino u hotelu i krematorijum. Pojedini istraživači, koji se bave bezbednošću na internetu, čak su uspeli da lociraju komandne i kontrolne sisteme za nuklearne elektrane.

shodanhq hack

Ono što je važno za napomenuti je da većina od tih sistema nema nikakvih bezbednosnih protokola te je lako ući i kontrolisati ih sa daljine. Shodan je namenjen upravo za takve sisteme, koji nemaju, ili imaju veoma slabu zaštitu.

Ukoliko niste baš iskusni u domenu hakovanja, verovatno vam ovaj pretraživač neće mnogo pomoći, ali možete otvoriti „Explore“ stranicu gde možete pronaći gotove pretrage, a koje su ostali korisnici pravili, i koristiti ih.

No, kako ovaj servis ne bi toliko zloupotrebljavali, ograničili su pretragu na 10 rezultata za neregistrovane i 50 za registrovane korisnike (besplatan nalog). Naravno, možete kupiti i premium nalog pa tako imati neograničen pristup.

> www.shodanhq.com

Odricanje odgovornosti: odričem se odgovornosti za eventualne nastale štete korišćenjem alata opisanog u tekstu. Sve što radite, radite na sopstvenu odgovornost! Tekst je informativnog karaktera.

Povezano

Napiši komentar

Email adresa neće biti javno prikazana!

Ukoliko vam je potrebna pomoć, savet... možete poslati upit preko kontakt stranice.