Nov Google Plus izgled i nov sistem komunikacije

new-googleplus1Google je na današnjem I/O događaju predstavio, između ostalog, i potpuno novi Google Plus kao i servis za komunikaciju „Hangouts“.

Google+ je još jednom pretrpeo velike promene i mogu reći da sam se ovog puta prijatno iznenadio. Prilagođen je svim veličinama ekrana, lepši dizajn, elementi su bolje raspoređeni, veća kontrola prikaza sadržaja, i još mnogo toga!

Tu je i novi sistem komunikacije koji je već bio najavljivan – Hangouts, a koji bi trebao da objedini sve Google servise za razmenu video i tekstualnih poruka. Takođe je dostupan kao Android, iOS i web aplikacija.

Što se tiče samog izgleda, Google+ je sada mnogo prijatniji na oko, opet se težilo ka tom minimalističkom izgledu, jednostavnosti i lakšoj snalažljivosti.

Na sredini se nalazi, naravno, Stream svih objava iz vaših krugova, stranica, zajednica, pretraga itd.

Sa leve strane nema ništa, ali ako pređete kursorom preko dugmeta „Početna“, spustiće se navigacija: slike, osobe, profil, zajednice, događaji itd.

new-googleplus2

Na samom vrhu se nalaze najčešće korišćeni krugovi i kada odaberete neki, na početnoj će se prikazivati Stream samo iz tog kruga. Takođe, na kraju se nalazi dugme „Još“ gde možete videti ostale krugove, najčešće pretrage  i opciju da promenite prikaz početne strane – jedna kolona i više kolona.

new-googleplus3

Sa desne strane ostaje Chat, tj. „Hangouts“ gde možete započeti dopisivanje sa vašim prijateljima ali i video razgovore, Hangout žurke itd.

Lepo su odradili i stranicu sa slikama. Od sada slike su podeljene po datumima objave i albumima. Takođe su malo doterali i stranicu sa krugovima,  stranicama, događajima, igrama…

Ima par stvari koje mi se ne sviđaju:

– sa leve strane kada otvorim navigaciju, pored „Zajednice“ se ne prikazuju notifikacije o novim aktivnostima

– cover (naslovne) slike na profilima su idalje prevelike, zauzmu bukvalno ceo ekran. Ne vidim potrebu za tolikim dimenzijama.

Ovo je moj utisak ovako na prvi pogled. Verujem da će polako unapređivati Google+ prema povratnim informacijama koje dobijaju od korisnika. Kako se vama čini novi Google+?

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

  1. Istina, cover slike su PREVELIKE. Što se mene tiče, to slobodno mogu da izbace :D
    Isto bi mogli da sklone onu crnu „traku“ sa profil kartice gde stoji ime i prezime. Neka spoje to sa novom belom trakom i biće ekstra. Ovako je taj deo malo više pretrpan.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *