Surfujte internetom anonimno – Tor project

2009-tor-logoVeć sam pisao članak „Surfujte internetom anonimno“ gde sam predstavio nekoliko načina pomoću kojih možete da budete anonimni na internetu, među kojima je i Hotspot Shield.

Sada ću ukratko predstaviti Tor i napisati uputstvo kako da ga instalirate. Pre nego što počnemo, predlažem da pročitate članak „Šta je to Deep Web“ kako biste shvatili moć ove mreže.

Tor je mreža virtuelnih tunela koji omogućavaju ljudima i grupama da povećaju svoju privatnost na internetu. Ako ne koristite Tor ili bilo koji drugi sličan servis, saobraćaj na vašem računaru se odvija direktno. Tor mreža funkcioniše tako što vaš saobraćaj šalje kroz više „relays“ i tako krajnji server, ka kom ste uputili zahtev, ne zna vaše podatke.

htw1 htw2 htw3

E sad, kako da instalirate Tor?

Na zvaničnom sajtu preuzmite Tor za svoj operativni sistem i pokrenite ga – Torproject.org

Ako koristite Windows, otvoriće vam se Vidalia client i Firefox browser (instalirajte). U traci sa dodacima ćete videti Tor dugme pomoću kojeg uključujete/isključujete Tor u Firefoxu.

Uključite Tor i otvorite whatismyipaddress.com da proverite radi li.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *