Kako da

Surfujte internetom anonimno – Tor project

tor-logo

2009-tor-logoVeć sam pisao članak “Surfujte internetom anonimno” gde sam predstavio nekoliko načina pomoću kojih možete da budete anonimni na internetu, među kojima je i Hotspot Shield.

Sada ću ukratko predstaviti Tor i napisati uputstvo kako da ga instalirate. Pre nego što počnemo, predlažem da pročitate članak “Šta je to Deep Web” kako biste shvatili moć ove mreže.

Tor je mreža virtuelnih tunela koji omogućavaju ljudima i grupama da povećaju svoju privatnost na internetu. Ako ne koristite Tor ili bilo koji drugi sličan servis, saobraćaj na vašem računaru se odvija direktno. Tor mreža funkcioniše tako što vaš saobraćaj šalje kroz više “relays” i tako krajnji server, ka kom ste uputili zahtev, ne zna vaše podatke.

htw1 htw2 htw3

E sad, kako da instalirate Tor?

Na zvaničnom sajtu preuzmite Tor za svoj operativni sistem i pokrenite ga – Torproject.org

Ako koristite Windows, otvoriće vam se Vidalia client i Firefox browser (instalirajte). U traci sa dodacima ćete videti Tor dugme pomoću kojeg uključujete/isključujete Tor u Firefoxu.

  PVP.net Patcher Kernel not responding - rešenje

Uključite Tor i otvorite whatismyipaddress.com da proverite radi li.

Stefan Marjanov

Student / freelancer / bloger / web dizajner. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 10 godina, a nešto manje i web dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem 6 godina.

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar

Prijavi se
na nedeljni mail o novim objavama
Advertisment ad adsense adlogger