Kako pokrenuti Linux distribuciju na Androidu

ubuntu-on-androidAndroid je OpenSource sistem što znači da nam nudi gotovo neograničene mogućnosti. Jedna od mogućnosti je instalacija i pokretanje Linux distribucija na Android uređajima. Takođe, može se instalirati i npr. Windows XP ali o tome ovde neću pisati.

U ovom postu ću vam pokazati kako da pokrenete neke Linux distribucije na svom Android uređaju. A distribucije koje možete pokrenuti su: Ubuntu (10 i 12), Backtrack 10, Debian, ArchLinux, Fedora, Kali Linux i openSUSE 12.

Biće vam potrebno:

– ROOTovan Android uređaj sa ARMv7 procesorom,

Terminal emulator

VNC android viewer

– Complete Linux Installer (u daljem tekstu „CLI“)

Torrent klijent

AndroZip

Uputstvo:

1) Debugging

Pre svega uključite USB debugging u „Settings>Applications>Development“ ili „Settings>Development>USB debugging“.

2) Odabir distribucije

Nakon što ste instalirali sve ove aplikacije, pokrenite samo Complite Linux Installer i dozvolite Root pristup. Sačekajte nekoliko trenutaka pa otvorite panel sa leve strane i odaberite „Install Guides„. Sad odaberite koju distribuciju želite, ja sam izabrao Ubuntu 12.

3) Preuzimanje distribucije

Sad pratite korake, čitajte u svakom koraku sve šta piše. Kada pređete na Page 2 videćete „Download Image“ dugme, tapnite na njega. Sad odaberite Torrent metodu za download. Ako ste odabrali Ubuntu, biće vam ponuđene 3 verzije – Core (samo sistem), Small (sistem i LXDE desktop) ili Large (sistem i Unity okruženje). Ja sam odabrao Small jer manje zauzima a i LXDE je za slabije uređaje tako da će bolje raditi.

Dakle, preuzeti torrent fajl pokrenite i startujte download iz Torrent klijenta koji se pokrenuo (a koji ste instalirali). Ispod, u aplikaciji CLI, piše da treba instalirati VNC i terminal, ali vi ste već to uradili.

4) Raspakivanje

Kada se preuzimanje završi, otvorite AndroZip i pronađite .zip fajl sistema koji ste skinuli (default je Download folder). Raspakujte .zip u novokreiran folder na internoj memoriji (ili SD kartici) sa nazivom sistema koji ste preuzeli. U mom slučaju ja ću raspakovati u folder koji sam nazvao „ubuntu“.

5) Rad u Terminalu

Sad se vratite u CLI aplikaciju i u levom panelu odaberite „Launch“ a potom u padajućem meniju distribuciju koju ste preuzeli.

Pokrenuće vam se Terminal emulator i sada kreće kratko podešavanje. Tokom podešavanja bićete pitani da li želite da se povežete sa VNC – y, da li želite da se povežete sa SSH – n, potom treba da unesete 2x password koji želite, rezoluciju ekrana vašeg uređaja i na kraju da li želite da sačuvate ta podešavanja – y ili n (ako ne sačuvate onda ćete sve to ponovo unositi pri sledećem pokretanju. To je dobra opcija ukoliko ste zeznuli nešto tokom podešavanja).

6) Rad u VNC

Sad pokrenite VNC (nemojte zatvariti terminal), i od podataka unesite sledeće:

– Nickname: šta želite

– Password: onaj koji ste uneli u terminalu

– Adress: localhost

– Color format: 24-bit

ostalo ostavite kako jeste i odaberite „Connect„. Pokrenuli ste Linux distro na Androidu! Čestitam!

Ja sam pokrenuo Ubuntu na Galaxy S2 i Backtrack na Note 10.1

Ubuntu 12 na Galaxy S2
Ubuntu 12 na Galaxy S2

 

backtrack-on-android
Backtrack 10 na Galxy Note 10.1
Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *