Šta je to VPN, da li ga koristiti i koji je dobar a besplatan?

vpn2Kako problem anonimnosti na internetu postaje sve veći, pokušavamo da zaštitimo svoju privatnost na sve moguće načine. Ja sam već pisao dosta postova o tome kako se zaštititi na internetu, kako surfovati anonimno, kako instalirati Tor itd. pa bi bilo poželjno da pročitate te postove.

Jedna od opcija koja se meni najviše dopada je VPN. E sad, ja sam pisao i o jednom VPN servisu koji je dosta dobar a besplatan ali problem kod tog servisa je taj što morate na svakih 24h da menjate šifru (koja se pojavi na sajtu) a i protok je malo sporiji.

Takođe sam ukratko napisao šta je VPN ali ovde ću malo detaljnije to razjasniti i pokušati da vam pokažem da je to zaista korisna opcija i da bi trebali da je koristite.

Šta je to VPN?

VPN je skraćenica za „Virtual Private Network„, što bi u bukvalnom prevodu značilo „Virtuelna privatna mreža“ – što i jeste. Dakle, kada se konektujete na neki VPN vi zapravo koristite internet kao infrastrukturu u kojoj se napravi poseban, dobro zaštićen, tunel kroz koji se vrši prenos podataka a kojima možete samo vi pristupiti.

VPN se još koristi i za anonimno surfovanje jer se vaš saobraćaj kriptuje tako da ga može čitati samo krajnji server a ne još i treća lica usput.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedija

Da li treba koristiti VPN?

– ne postoji univerzalan odgovor, sve zavisi od samog korisnika. Ako vas ne zanima privatnost na internetu, onda ne morate ni da čitate dalje tekst. Ako ste ipak zabrinuti za svoju privatsnot, biće vam drago što ću sad napisati a to je da možete koristiti jedan neograničen i brz VPN potpuno besplatno a podešava se za minut-dva!

Kako sam ja fanatik što se tiče anonimnosti na internetu, svakako ću vam preporučiti VPN. Svakoga dana možemo pročitati na internetu kako nam špijuniraju i presreću saobraćaj, kupe informacije i prodaju, kako ništa nije sigurno itd. pa verujem da nije svakome svejedno.

Besplatan a dobar VPN?

– pošto kupovna moć građana u srbiji nije baš najbolja, verujem da svi traže besplatna rešenja. VPN servisa možete naći i to dosta, problem je što se plaćaju a besplatne verzije su manje ili više ograničene. Ograničene su po pitanju protoka, što znači da uglavnom na raspolaganju imate određen broj megabajta na mesečnom/nedeljnom/dnevnom periodu.

No, postoje i oni koji imaju dobru volju pa daju pun i neograničen protok i sve to besplatno! Za uzvrat, ako želite da pomognete, možete donirati nešto novca za razvoj projekta (takve ljude uvek valja podržati!)

Ja sam naišao na JustFreeVPN ali, kao što rekoh, problem je šifra koja se mora iznova unositi i zbog toga nemate stalnu vezu sa VPN a i protok je malo lošiji.

Pa sam zbog toga krenuo u potragu za drugim i našao VPNBOOK koji koristi OpenVPN klijent tako da imate stalnu vezu, pun i neograničen protok i sve to besplatno!

Napisao sam OpenVPN klijent jer i oni u uputstvu taj preporučuju, ali ja bih preporučio (za one naprednije korisnike) SecurePoint SSL VPN klijent jer se bolje pokazao dok sam ga testirao.

Kako podesiti VPN?

kompletno objašnjenje imate na sajtu za Win7/8/xp, Mac, Ubuntu, iPad i Android, a ja ću ovde u kratkim crtama objasniti za WIndows OS.

1) Na sajtu vpnbook odaberite koji VPN želite – http://www.vpnbook.com/freevpn (preporučujem EURO 1 jer se pokazao da je najbrži tokom testiranja. Opet, valja isprobati sve)

2) Preuzmite .zip arhivu klikom odabrani VPN

3) Instalirajte jedan od ona dva VPN klijenta (preporuka je OpenVPN za korisnike koji se prvi put susreći sa ovim)

4) Raspakujte .zip i učitajte raspakovane fajlove u VPN klijent

5) Unesite Username i Password koji se nalaze na sajtu

6) Done!

Zaključak

– nikada u potpunosti ne možete biti anonimni na internetu, čak su i svemoćni Tor provalili – bilo je reči ovih dana o tome. Ali svakako možete povećati anonimnost uz VPN i ostale servise/alate o kojima sam dosta pisao.

Ja lično koristim:

DoNotTrackMe (add-on), Ghostery (add-on), vpnbook, DoNotTrackMe (chrome podešavanja), SafeIp (proxy, browser ID protect, cookie tracking protection, referring URL protection, DNS privacy, traffic encrypt).