Emmet će vam olakšati i ubrzati kodiranje

Ako kodirate znate koliko je dosadno kuckati baš svaku zagradu, tačku, zarez itd. i zato verovatno koristite neke programe koji vam to olakšavaju tako što automatski završavaju Kod.

Emmet nije program sam po sebi, već dodatak/plugin za već postojaće a nudi tonu skraćenica koje vam mogu pomoći u bržem pisanju kodova. Poseduje određene skraćenice koje, kada se kombiniuju, daju gotov Kod koji je mnogo duži i kompleksniji.

Za primer ću uzeti HTML jer verujem da većina počinje sa ovim jezikom i upravo ta većina i čita ovo jer želi da olakša sebi kodiranje. Takođe instalirao sam Emmet u Notepad++ (uputstvo na kraju članka).

Uneću uzvičnik i pritisnuti „Tab“ jer sam Tab podesio kao prečicu (na kraju tekst uputstvo)  i evo šta se dobije:

emmu1
Dakle, uzvičnik u HTML-u + Tab je skraćenica za osnovu svakog HTML dokumenta. Znači, ja sam za 1 sekund dobio Kod koji bi inače trebao da kuckam mnogo duže.

To je sam jedan primer, na stranici „Cheat Sheet“ možete pronaći sve skraćenice za HTML, CSS i XSL.

Kako instalirati Emmet?

Ja sam instalirao kao plugin u Notepad++ tako što sam kliknuo na „Plugins > Plugin Manager > Show Plugin Manager“, tu štiklirao „Python Script“ i „Emmet“ a zatim kliknuo „Install“.

Na stranici „Download“ možete pronaći uputstva za ostale programe uključujući Eclipse, NetBeans, Dreamweaver, Komodo edit i druge.

Kako podesiti prečicu u Notepad++?

Otvorite „Settings > Shortcut Mapper“, odaberite „Plugin commands“ i kod „Expand Abbreviation“ stavite prečicu koju želite, npr „Tab“.

Koristite je tako što unesete skraćenicu (za početak, pošto ne znate skraćenice, gledajte u Cheat Sheet a vremenom ćete naučiti napamet) i pritisnete prečicu (Tab) i Kod će se ispisati.

emmet2

Zvanični sajt Emmet

 

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

  1. Super clanak…Trazio sam svuda po netu kako da podesim shortcut za emmet…Super radi i extra objasnjeno!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *