Emmet će vam olakšati i ubrzati kodiranje

Ako kodirate znate koliko je dosadno kuckati baš svaku zagradu, tačku, zarez itd. i zato verovatno koristite neke programe koji vam to olakšavaju tako što automatski završavaju Kod.

Emmet nije program sam po sebi, već dodatak/plugin za već postojaće a nudi tonu skraćenica koje vam mogu pomoći u bržem pisanju kodova. Poseduje određene skraćenice koje, kada se kombiniuju, daju gotov Kod koji je mnogo duži i kompleksniji.

Za primer ću uzeti HTML jer verujem da većina počinje sa ovim jezikom i upravo ta većina i čita ovo jer želi da olakša sebi kodiranje. Takođe instalirao sam Emmet u Notepad++ (uputstvo na kraju članka).

Uneću uzvičnik i pritisnuti “Tab” jer sam Tab podesio kao prečicu (na kraju tekst uputstvo)  i evo šta se dobije:

emmu1
Dakle, uzvičnik u HTML-u + Tab je skraćenica za osnovu svakog HTML dokumenta. Znači, ja sam za 1 sekund dobio Kod koji bi inače trebao da kuckam mnogo duže.

To je sam jedan primer, na stranici “Cheat Sheet” možete pronaći sve skraćenice za HTML, CSS i XSL.

Još ►  Kako (i zašto) lažirati Android lokaciju?

Kako instalirati Emmet?

Ja sam instalirao kao plugin u Notepad++ tako što sam kliknuo na “Plugins > Plugin Manager > Show Plugin Manager”, tu štiklirao “Python Script” i “Emmet” a zatim kliknuo “Install”.

Na stranici “Download” možete pronaći uputstva za ostale programe uključujući Eclipse, NetBeans, Dreamweaver, Komodo edit i druge.

Kako podesiti prečicu u Notepad++?

Otvorite “Settings > Shortcut Mapper”, odaberite “Plugin commands” i kod “Expand Abbreviation” stavite prečicu koju želite, npr “Tab”.

Koristite je tako što unesete skraćenicu (za početak, pošto ne znate skraćenice, gledajte u Cheat Sheet a vremenom ćete naučiti napamet) i pritisnete prečicu (Tab) i Kod će se ispisati.

emmet2

Zvanični sajt Emmet

 

Prikaži komentare (1)