Emmet će vam olakšati i ubrzati kodiranje

1

Ako kodirate znate koliko je dosadno kuckati baš svaku zagradu, tačku, zarez itd. i zato verovatno koristite neke programe koji vam to olakšavaju tako što automatski završavaju Kod.

Emmet nije program sam po sebi, već dodatak/plugin za već postojaće a nudi tonu skraćenica koje vam mogu pomoći u bržem pisanju kodova. Poseduje određene skraćenice koje, kada se kombiniuju, daju gotov Kod koji je mnogo duži i kompleksniji.

Za primer ću uzeti HTML jer verujem da većina počinje sa ovim jezikom i upravo ta većina i čita ovo jer želi da olakša sebi kodiranje. Takođe instalirao sam Emmet u Notepad++ (uputstvo na kraju članka).

Uneću uzvičnik i pritisnuti „Tab“ jer sam Tab podesio kao prečicu (na kraju tekst uputstvo)  i evo šta se dobije:

emmu1
Dakle, uzvičnik u HTML-u + Tab je skraćenica za osnovu svakog HTML dokumenta. Znači, ja sam za 1 sekund dobio Kod koji bi inače trebao da kuckam mnogo duže.

To je sam jedan primer, na stranici „Cheat Sheet“ možete pronaći sve skraćenice za HTML, CSS i XSL.

Kako instalirati Emmet?

Ja sam instalirao kao plugin u Notepad++ tako što sam kliknuo na „Plugins > Plugin Manager > Show Plugin Manager“, tu štiklirao „Python Script“ i „Emmet“ a zatim kliknuo „Install“.

Na stranici „Download“ možete pronaći uputstva za ostale programe uključujući Eclipse, NetBeans, Dreamweaver, Komodo edit i druge.

Kako podesiti prečicu u Notepad++?

Otvorite „Settings > Shortcut Mapper“, odaberite „Plugin commands“ i kod „Expand Abbreviation“ stavite prečicu koju želite, npr „Tab“.

Koristite je tako što unesete skraćenicu (za početak, pošto ne znate skraćenice, gledajte u Cheat Sheet a vremenom ćete naučiti napamet) i pritisnete prečicu (Tab) i Kod će se ispisati.

emmet2

Zvanični sajt Emmet

 

Povezano:
1 komentar
  1. Nemanja kaže

    Super clanak…Trazio sam svuda po netu kako da podesim shortcut za emmet…Super radi i extra objasnjeno!

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.