Kako brzo i lako sinhronizovati fajlove u lokalnoj mreži

Ako koristite više računara na istoj kućnoj mreži možete iskoristiti prednost lokalnog transfera fajlova umesto da koristite USB flash, prenosivi HDD, CD i slično.

Za Windows postoji rešenje pod nazivom „Home Group“ ali šta ako želite da delite fajlove na Android tablet, iPhone, laptop Widows, desktop Linux itd? Za to će vam biti potreban jedan program koji se zaista lako instalira i podešava.

BitTorrent Sync je program pomoću kojeg možete kreirati Folder za sinhronizaciju i u njega stavljati fajlove koje želite da podelite na ostale uređaje. Zvuči kao Dropbox, slično jeste, ali ovde nemate Cloud prostor tako da sve ostaje u vašim uređajima. To je možda prednost, možda i mana, zavisi od vaših potreba.

local-sync-bittorent

 

Kako podesiti BitTorrent Sync?

Preuzmite i instalirajte program na sve uređaje koje želite da povežete.

– Pokrenite na jednom računaru i pri instalaciji odaberite opciju da generišete Ključ. kopirajte ključ i završite proces instalacije.

– Sad pokrenite program na svim ostalim uređajima ali sad tokom instalacije odaberite drugu opciju „I have a key…“ i tu unesite onaj ključ koji se generisali.

– Sad još na svakom uređaju odredite u koji folder želite da se vrši sinhronizacija (biće ponuđeno na kraju instalacije) i to bi bilo to.

Kako deliti fajlove?

– Samo prevucite (kopirajte) željene fajlove u folder koji ste odredili za sinhronizaciju, i na svim uređajima će se pojaviti taj fajl u folderu koji ste odredili za sinhronizaciju.

Primer:

Imate računar i laptop koji su povezani putem WiFi mreže na vaš router. Instalirate program na oba uređaja. Na računaru napravite folder „Sinh1“ i njega odredite kao folder za sinhronizaciju. Na laptopu napravite folder „Sinh2“ i odredite ga kao folder za sinhronizaciju.

Kopirate željeni fajl u folder na računaru „Sinh1“ i za par trenutaka će se taj fajl pojaviti u folderu na laptopu „Sinh2“. I obrnuto.

http://www.bittorrent.com/sync/

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *