Ventilator u kućištu bruji – REŠENJE

Dešava se da vremenom kuler u napajanju (ili neki drugi) počne jednostavno da bruji. U početku je to povremeno a kasnije sve češće. Nekad se desi i čim dobijete računar, u tom slučaju se možete obratiti prodavcu ako imate garanciju. Ili ne morate ako ne želite da vam odnesu računar u servis i tamo provede nekoliko dana, već možete i sami to odraditi (proverite uslove garancije!).

Pre svega, pripremite kućište tako što ćete raskopčati sve periferije, pogotovo napajanje. I očistiti od prašine (što ja nisam uradio).

1) Odvojite napajanje od kućišta i otvorite ga.

Napomena: moguće je da stoji nalepnica koja povezuje dva limena dela napajanja, znači da ako otvorite i nešto slučajno/namerno oštetite neće vam priznati garanciju. Ako nemate više garanciju – samo napred.

repair-pc-power

2) Oslobodite kuler tako što ćete odvrnuti 4 srafa sa spoljne strane napajanja.

On je povezan sa 2 žice za napajanje koje ne možete odvojiti jer su zalemljene. Jedino ako znate da lemite onda ih možete odvojiti pa posle ponovo spojiti. Ali nema potrebe to raditi jer su žice dovoljno dugačke i možete kuler izvaditi van napajanja.

repair-pc-power1

3) Tu nalepnicu koju vidite odlepite ali je sačuvajte kako biste je kasnije ponovo zalepili. Ispod se nalazi gumeni čep koji se lako uklanja nekim šiljastim predmetom.

repair-pc-power2

4) Kada uklonite čep, videćete osovinicu i nešto oko nje što je drži. To se malo teže uklanja pa bi vam dobro došao neki špicast alat.

repair-pc-power3

5) Kada razdvojite stator od rotora, očistite osovinicu i unutrašnjost rotora. Podmažite sa 1-2 kapi finog mašinskog ili maslinovog ulja, ako nemate možete i suncokretovo ali na sopstvenu odgovornost, nije preporučljivo mada rešava posao. Ja sam prvi put tako i nisam imao problema dugi niz godina.

6) Sada sve vratite na mesto obrnutim redosledom.

Odricanje odgovornosti: odričem se bilo kakve odgovornosti za eventualne nastale štete. Sve radite na sopstvenu odgovornost!

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *