[Chrome propust] Prisluškivanje – kako se zaštititi?

Tal Ater, programer iz Izraela, dok je radio na svom programu za prepoznavanje govora, naišao je na jedan propust u Chrome browseru. Naime, hakeri mogu lako iskoristiti mogućnost prepoznavanje govora, koja je već ugrađena u Chrome, kako bi aktivirali mikrofon na računaru i tako prisluškivali i snimali sve u okolini računara.

Tal Ater je na ovaj propust upozorio Google još prošle godine ali ništa povodom toga nije preduzeto. Mnogi predlažu prelazak na Linux distribucije a neki govore da ih nije briga, nemaju šta da kriju.

No, ukoliko ste zabrinuti za svoju privatnost, a ne želite da prelazite na Linux, evo kako možete proveriti koji sajtovi imaju pristup vašem mikrofonu i kameri.

1) kopirajte sledeći link u adresnu traku: chrome://settings/contentExceptions#media-stream

2) videćete ekran „Media Exceptions“ i sajtove koji imaju pristup kameri i mikrofonu

3) kliknite na iks (x) pored svakog i potvrdite sa „Done

chrome-bug

Izvor: Lifehacker

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *