Šta je to GLONASS?

Ako ste gledali detaljnu specifikaciju nekog Android ili GPS uređaja, možda ste pored GPS oznake videli još jedan pojam i niste tačno znali šta predstavlja. E pa ovako, GLONASS je globalni navigacioni sistem koji je započeo SSSR 1976. godine da bi ovaj projekat preuzela Rusija nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Sistem je zamišljen kao mreža od 24 geostacionarna satelita koji metodom trilateracije definišu poziciju objekta na površini Zemlje i prijemniku šalju podatke o njegovoj poziciji.

Koja je prednost GLONASS-a?

Pre svega da razjasnimo šta su skraćenice GLONASS i GPS:

GPS je skraćenica za Global Positioning Systems, dakle satelitski navigacioni sistem kojim upravljaju američke vazdušne snage. GPS se sastoji od 31 aktivnog satelita.

– GLONASS je skraćenica za Глобальная Навигационная Спутниковая Система i to je takođe satelitski navigacioni sistem ali je u posedu Rusije i sastoji se od 24 aktivna satelita.

Dakle, prednost GLONASS-a je? Možete zaključiti, podrškom oba sistema broj satelita se povećava sa 31 na 55 i tako je preciznost mnogo veća nego kod uređaja koji poseduju samo GPS. Primera radi, na području San Franciska je izvršen test i pokazalo se da je pozicioniranje za 50% efikasnije kada uređaj podržava GLONASS.

Na slici iznad možete videti primer kako dodatni sateliti pomažu u lociranju uređaja.

GLONASS i GPS test

Ukoliko želite da proverite da li vaš uređaj podržava GLONASS, jednostavno instalirajte GPS test besplatno i proverite. Ako se u rezultatima pojavljuju sateliti sa brojevima od 65 do 88, vaš uređaj podržava GLONASS. Najtačnije rezultate ćete dobiti ako test uradite pored prozora ili još bolje ako izađete napolje.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *