Šta je to Stylus i kako funkcioniše?

Objavio sam sliku na Facebook stranici na kojoj se nalazi Stylus i neki su mi se javili u inboks sa pitanjem šta je to Stylus, kako funkcioniše i gde da nabave. Zato sam rešio da u ovom postu odgovorim na ta pitanja, ali pre toga u par reči da objasnim kako funkcioniše kapacitivni ekran, jer se Stylus za takve ekrane koristi.

Ukratko o kapacitivnom ekranu

Ova vrsta ekrana osetljivih na dodir je mnogo bolja od onih zastarelih gde smo koristili olovčicu. Kapacitivni ekran radi na principu elektriciteta iz ljudskog tela, dakle ne na pritisak, ne na toplotu (i to sam čuo negde) i slično. Kada dodirnete ekran npr. prstom vi prenesete elektricitet na njega i tu gde ste dodirnuli, tj. preneli elektricitet, ekran pomoću horizontalne i vertikalne koordinate odredi gde ste ga tačno dodirnuli. Više o elektronici i sastavnim delovima možete pročitati OVDE.

wopad-android-tablet-multi-touch

Šta je to Stylus i kako funkcioniše

Stylus je olovka napravljena od takvog materijala da može da provodi elektricicet od vaše ruke do ekrana. Dakle, kao neki provodnik. Jedan kraj olovke, koji dodiruje ekran, je napravljen od mekanog materijala da ga ne bi oštetio, a koji ima sposobnost da prenese elektricitet. E sad ste sigurno pomislili na rukavice za zimu koje mogu da se koriste za ovakve ekrane. Da, mogu upravo jer su napravljene od materijala koji provodi elektricitet.

Gde možete kupiti Stylus?

Ja sam ovu „zaradio“ preko Tapporo aplikacije ali ona se može kupiti u svakoj radnji koja prodaje mobilne telefone. A možete i na netu, npr. na aliexpress.com za male pare, oko dolar-dva.

stylus-bamboo

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *