Webiz – konferencija o poslovnoj primeni Interneta

webiz

1. dan (21.03.14.)

Prvi dan konferencije je prošao odlično. Od predavača tu su bili: Dušan Vukanović (Cromer group), Žarko Ptiček (IT pravnik), Nikola Kojović (Nastavnik u srednjoj elektrotehničkoj školi „Vaso Aligrudic“ Podgorica), Maja Magdelinić (Google) i Dejan Petrović (Dejan SEO).

Najbolje predavanje po meni, a i po većini sudeći po tweetovima, je održao Dejan na temu „Online Marketing: Danas i Sutra“. Takođe, ne možemo izostaviti ni Maju koja nam dolazi iz Google-a a koja nam je predstavila „The Next Big Thing“ i Youtube.rs!

Kao IT pravnik, Žarko Ptiček je održao odlično predavanje takođe, dok je Nikola Kojović predstavio jedan odličan sistem e-nastave u srednjoj školi „Vaso Aligrudic“ iz Podgorice.

Šta će mi najviše ostati u sećanju sa današnjih predavanja:

– Dejan „Ako želite da sakrijete leš, stavite ga na drugu stranu Google pretrage“ :)

Pingvin i panda su „životinje“ kojima se ne smete zameriti ako imate sajt. Zapravo, tu su Google algoritmi koji ne podnose prevarante i link boostove. Ako vaš sajt dobije ban od neke od ovih životinja, teško ćete se vratiti među prve stranice pretrage.

2. dan (22.03.14.)

I drugi dan je protekao odlučno sa zanimljivim predavanjima. Meni najzanimljivije, kao blogeru, je bilo predavanje koje je održao Dragan Varagić na temu „Saveti za zaradu od bloga“. Naučili smo da ako želite da pokrenete blog kako biste zaradili, ne vredi. Do monetarizacije će, možda, doći tek za par godina i to verovatno preko plaćenih tekstova i reklama. Pored toga, još jedno zanimljivo predavanje je održao Đorđe Grujić sa temom „Kako Internet može pomoći mom novčaniku“.

Jedno od opuštenijih i naravno korisnih predavanja uz dosta smeha je održao Dejan Nikolić iz Njuz.neta gde je govorio o „Potpuno nenamernoj primeni Lean metodologije u razvoju Njuz.neta“

Dizajner Mišo Živanov je pričao o „Upotreba simbola u kreiranju vizuelnog identiteta“. Predavanje je naravno bilo dosta zanimljivo i korisno gde sam naučio dosta toga iz sveta dizajna.

Igor Grmuša je imao temu „Globalno poslovanje kroz aplikacije“ gde je prikazao neke od aplikacija koje su oni u iSTUDIO-u radili za neke veće kompanije.

3. dan (23.03.14.)

I poslednji dan Webiz 2.0 konferencije je prošao. Predavači su održali odlična predavanja na temu Startupa. Daniel Ackermann, CEO/CoFounder u iStudio-u (Degordian sadašnji), je ispričao kako se upravo njegova firma probila do mesta gde je sada za 4 godine. Zatim je usledilo predavanje Srđana Ercega iz „Huge Media“ koji je je pričao na temu „Kako do uspeha“. Tanja Tatomirović koja nam dolazi iz Microsofta predstavila je Office 365 i njegove prednosti. Takođe je iznenadila sve nevladine organizacije kada je rekla da mogu dobiti besplatan softver za upotrebu. No, i studenti na svim fakultetima u Srbiji imaju besplatne softvere zahvaljujući „Dream Spark“ projektu!

Željko Subašić (tvitni.me) je predstavio njihov servis i neke zanimljive brojke. Zatim je Nikola Vučićević (Brides2Bride) održao jedno od boljih predavanja, po meni, na temu „Hoću da znam kuda vodi ovaj put“ gde je na svojim primerima objasnio kako je uspeo da napravi dobre Startup-e i dao neke savete za sve koji žele da pokrenu Startup. Nakon njega, Boris Krstović (Devana) je pričao o „Pokretanju startupa sa brdovitog Balkana“ i da je moguće uspeti na ovim prostorima.

I na kraju Panel diskusija sa temom „Pokretanje kompanije u Srbiji – mit ili stvarnost“ gde su učestvovali Marko Mudrinić (netokracija), Nikola Vučićević (Brides2Bride), Vujadin Divjak (Fliiby), Boris Krstović (Devana) i naravno publika sa svojim pitanjima.

Nakon toga je Vladimi Kovač svečano i zatvorio ovogodišnji Webiz, zahvalio se svima i pozvao sve na sledeći Webiz 3.0

I za kraj…

Webiz je odlična konferencija gde imate priliku da besplatno naučite svašta nešto novo i upoznate neke uticajnije ljude na internetu, kao što sam ja Hanu KazazovićMožda pronađete saradnike i pratnere za vaš projekat, neko vas zapazi i pozove u svoj tim…Kako kaže organizator, sledeće godine će konferencija biti još bolja, a ovu ako ste propustili možete pogledati na http://www.livetv.rs/it

Takođe i sve slike sa konferencije na zvaničnoj stranici Webiz-a – https://www.facebook.com/webiz.rs

www.webiz.rs

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *