Da li treba bezbedno ukloniti USB?

0

„Život je previše kratak da biste bezbedno uklonili USB“ – sigurno ste čuli ovu rečenicu mnogo puta i složili se. Ali, da li je zaista potrebno bezbedno ukloniti USB i šta ako to ne učinite?

U suštini, ukoliko želite da uštedite 2 sekunde svog života ili ako vas jednostavno mrzi, ne morate bezbedno ukloniti USB. Ali to nikako nije preporučljivo. Zbog čega?

Vi možete ukloniti USB bez „Safe remove“ 100, 200, 300… puta i reći „pa eto, ništa ne fali“, ali ćete sutra ukloniti 301. put i svi fajlovi na njemu će se izgubiti i onda ćete naredati familiju onom ko je izmislio onu rečenicu na početku ovog posta.

Kako se to dešava?

Jednostavno, čak i da vi lično ne kopirate fajlove sa USB-a ili ne pokrećete neki program, možda računar nešto radi i kada vi „na silu“ uklonite USB ta radnja se prekida na pola i USB može pobrljaviti kao i svi fajlovi na njemu.

Ali ako praktikujete „Safe remove“ opciju to ne može nikad da se desi (sem kada se istroši ciklus pisanja/brisanja, ali to je neminovno da će se desiti jednog dana i nema veze sa „safe remove“).

Malo opširnije o tome šta se dešava kada kliknete „Safe remove“ pročitajte u ovom članku.

I na kraju pitanje koje čovečanstvo muči od kada postoji USB:

da li treba bezbedno ukloniti USB?

Da, zato ta opcija i postoji. DA, i to treba da vam bude navika. NE, nećete duže živeti ako ne uklonite USB bezbedno. NE, nećete uštedeti to vreme koje ćete kasnije žaliti kada izgubite fajlove. DA, vi ste lenji ukoliko ne želite da bezbedno uklonite USB ili jednostavno ne želite iz principa. DA, vi gubite, ne bilo ko drugi.

Safe remove je na dva klika i spasiće vaše fajlove, a ako je i dva klika mnogo, evo jedan mali program koji ima podešavanja za Hotkeys – USB Disk Ejector

Povezano:
Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.