[Linux] Dodajte sopstvene prečice u terminalu

Ako koristite često neke komande u terminalu sigurno ste poželeli da postoje prečice za njih, neke kraće reči koje pozivaju te. Malo napredniji korisnici za ovo znaju sigurno i imaju već gomilu prečica, ali ako ste tek zakoračili u svet Linuxa, ovo će vam dosta olakšati posao i uštedeti vreme.

Potrebno je da editujemo fajl .bashrc

sudo gedit ~/.bashrc

Otvoriće se sadržaj tog fajla i pronađite negde već ubačene pa dodajte svoje. Ako ih nema, samo dodajte negde dole. Predlažem da prvo iskomentarišete liniju da znate šta se nalazi ispod. Liniju komentarišete tarabom (#).

alias primer='komanda'

Primer: alias install='sudo apt-get install'
Pošto znamo da moramo dodati još i ime paketa na kraju ove komande, onda će naša skraćena komanda biti:
install ime-paketa

Dakle, potrebno je samo da ukucate 2 reči umesto 4 kada želite da instalirate nešto preko terminala. I tako možete praviti prečice za bilo koje komande, samo proverite da ne postoje već.

linux-terminal-alias

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *