Nekoliko razloga zašto koristim Dropbox

Dropbox je manje-više svima poznat kao Cloud prostor za skladištenje podataka. Koliko je Dropbox koristan neki znaju a neki samo pretpostavljaju. Zato ću u ovom tekstu navesti nekoliko prednosti ovog servisa i kako ih što bolje iskoristiti.

Neki od onih koji ne koriste Dropbox verovatno misle da je to samo cloud prostor i tu smeštamo svoje fajlove i kraj. Ali, ono što Dropbox izdvaja je lakoća upotrebe, mogućnost korišćenja na više platformi, deljenje foldera, integracija u samom računaru, sigurnost fajova…

Primer korišćenja Dropbox-a:

radite u timu od 5 i više članova, svako ima svoj laptop, personalni računar, tablet i smart telefon. Svakoga dana treba da razmenite dosta fajlova i ti fajlovi moraju da ostanu negde za „ne daj Bože“. Bio bi velik problem uzeti USB flash i prebacivati na svaki uređaj. To je možda i moguće ako su svi na jednom mestu, ali svi rade od kuće – online. Dropbox je upravo ono što vam treba – dostupni svi fajlovi, svakome, u svakom trenutku gde god da se nalazie.

Instalirajte na svoj računar, izaberite folder, i prostim kopiranjem fajla u taj folder vi ste ga „ubacili u kutiju“ i svi vaši saradnici, kojima ste odobrili pristup, imaju to kod sebe. Napravite posebne foldere po imenima, potfoldere za slike, zip fajlove, dokumenta itd.

Dropbox možete koristiti i samo za sopstvene potrebe, npr. možete „podići“ vama bitne fajlove koje ne želite da izgubite. CD može da se ošteti, izgubi, polomi… HDD može da stane svakog trenutka, USB da pređe svoj ciklus brisanja/pisanja i uništi sve fajlove… Jedno od najboljih rešenja za čuvanje podataka je Cloud storage, a Dropbox je lider u tome.

dropbox

Dostupan je za Windows, Linux, Mac, Android i iOS uređaje, a naravno možete pristupiti svojim fajlovima preko zvaničnog sajta.

Dovoljno je samo da registrujete besplatan nalog i možete započeti korišćenje ovog servisa.

Registruj se

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

6 komentara

  1. Problem je sto imam vise od 2GB fajlova i nemogu sve da prebacim sem ako ne kupim dodatni paket, a i upload bi trajao vecno.

    • Da, ali možeš da zaradiš dodatnog prostora. A što se tiče brzine uploada, mislim da danas i najmanji internet paketi zadovoljavaju osnovne potrebe za korišćenje ovog servisa.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *