Virus se širi preko Facebook poruka – oprez!

Mnogima stižu poruke od prijatelja u kojima se nalazi .zip fajl sa nazivom IMG_xxxx.zip koji u sebi sadrži fajl za preuzimanje virusa. U poruku je ubačena i reč „lol“ kako žrtva ne bi posumnjala da je virus već da je običan zip fajl koji mu je prijatelj poslao.

Kada žrtva preuzme zip fajl, raspakuje i pokrene JAR  fajl unutar njega, sa Dropbox naloga se preuzima malware koji se ubacuje u tekuće procese sistema. Zaražena žrtva dalje prosleđuje svojim prijateljima taj virus.

Šta uraditi?

Nemojte preuzeti taj zip fajl. Ako ne preuzmete zip i ne pokrenete fajl unutar njega bićete sigurni. Obavestite prijatelja da ima virus. I naravno, uvek ažurirajte sistem, anti-viruse i ostale programe za zaštitu koje koristite. Mada, po VirusTotal-u, ovaj virus detektuje tek polovina anti-virusa a postoji mogućnost da je ovo bankarski Trojanac Zusy.

facebook-virus

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *