Zaštitite se na internetu od špijuniranja

Već je poznato i nije tajna da nas špijuniraju. Projekti poput PRISM-e, XKeyscore Tempora-e prate svaki naš klik na internetu i znaju tačno gde smo i šta radili. Privatnost prosečnog internet korisnika je svedena gotovo na nulu. Ali, uvek postoji rešenje a Anonimusi su tu da upute svakog korisnika kako da se zaštiti.

anonymous-mask

Kao i uvek, i ovog puta nam šalju uputstvo u vidu tekstualnog dokumenta a gde je sastavljen spisak internet servisa i programa koji su pod nadzorom i gde vaši podaci nisu samo vaši.

Bitno je da i prosečan korisnik shvati koliko su njegovi podaci nesigurni uprkos suprotnim tvrdnjama kompanija kod kojih ih svesno i nesvesno ostavlja. Takođe, bitno je da shvati da ako želi sigurnost i anonimnost mora se odreći svih ugodnosti koje ti nesigurni servisi pružaju.

Ako ste prosečan korisnik interneta, možda će vas (a možda i ne) začuditi činjenica da nije preporučljivo koristiti Gmail, Facebook, Chrome, MSN, pa čak i sam Windows OS, a dobro znamo da su upravo to servisi koje najčešće i koristimo.

project-prism

Naravno, za sve te servise koji se nadziru postoje besplatne i sigurne alternative. Ali, kao što sam već spomenuo, morate se odreći ugodnosti koje ste imali.

Pravo pitanje je: da li ste spremni?

Većina ne želi da pređe na alternativne servise i operativne sisteme da li zbog posla, škole, navike ili nečeg četvrtog, i niko ne može da natera te osobe ali može da im pokaže kako i zašto. Upravo zbog toga pišem ovaj članak i nadam se da će uticati na bar nekolicinu čitalaca.

Ja sam već pisao dosta postova o sigurnosti i anonimnosti na internetu, pišem još jedan i pisaću. Svako ima pravo na svoju  privatnost.

Dokument možete pronaći na sledećem linku – http://pastebin.com/WdbumFbb

I ne zaboravite da prosledite dalje!

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *