10 korisnih trikova za Chrome za koje možda niste znali

google-chrome-tricks

Kada pričamo o web pregledačima, Chrome je definitivno broj jedan. Koliko je dobar i brz znamo svi, ali retko ko zna šta on sve ima od opcija. Sastavio sam listu od 10 korisnih trikova/mogućnosti za koje možda niste znali.

1) Zakačite tab – možete zakačiti neki tab tako da se uvek nalazi skroz levo i uvek će se otvoriti kada ponovo pokrenete Chrome. Možete držati Ctrl i levim klikom odabrati više tabova koje želite da zakačite. Kada odaberete tabove, kliknite desnim klikom i „Pin tab(s)“

2) Omogućite Home dugme – Chrome nema Home dugme po osnovnim podešavanjima, ali možete ga uključiti na sledeći način: kliknite na one tri crte u gornjem desnom uglu, odaberite opcije i uključite „Show home button in toolbar“. Pojaviće se Home dugme koje vas uvek vodi na početnu stranu (koju ste podesili)

3) Omnibox – URL polje u Chrome pregledaču ima mnoštvo funkcija. Pa tako možete vršiti Google pretragu a takođe i Facebook i Youtube. Pored toga možete je koristiti kako kalkulator, pretragu vremenske prognoze itd.

4) Incognito – sve što radite u Incognito modu se ne beleži. Incogitno modu pristupate prečicom na tastaturi ctrl+shift+N

5) Ponovo otvorite zatvorene tabove – odlična mogućnost ako slučajno zatvorite tabove. Kombinacija tastera na tastaturi je: ctrl+shit+t (ne radi u incognito)

6) Chrome:// komande – možete otvoriti neke od sledećih komandi (preporučljivo za malčice naprednije korisnike):
chrome://histograms
chrome://memory
chrome://cache
chrome://dns
chrome://plugins
itd

7) Task Manager – sigurno znate za Task Manager u Windows-u, ali možda niste znali da i Chrome ima svoj. Otvarate ga pomoću Shift+esc

8) Otvaranje taba na željenoj poziciji – dovoljno je da prevučete link i pustite ga na željenu poziciju između tabova i tu će se otvoriti. Možete prevući i na sam tab gde će se trenutna stranica zatvoriti i učitati taj link.

9) Napravite prečicu trenutnog taba na desktopu – kliknite na one tri crte u gornjem desnom uglu, pa „Tools“ a zatim na „Create application shortcuts“.

10) Prebacujte se s taba na tab – Ctrl+Tab će vas prebaciti na sledeći, a Ctrl+Shift+Tab na prethodni tab. Takođe možete koristiti i Ctrl+broj (ctrl+1, ctrl+2…) da se prebacite na određen tab.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *