6 Chrome dodataka za privatnost

chrome-privacy

Chrome je, između ostalog, poznat i po mnogobrojnim dodacima. Ja lično imam instaliranih nekih trideset, ali koristim 16 od čega su 6 samo za privatnost. Ovde ću napisati koji su to i ukratko objasniti čemu koji služi.

1) Ghostery

Ovaj dodatak vidi „nevidljivi“ internet, kako oni kažu, pa tako uspešno blokira trgače, web bugs, pixels… koje postavljaju Facebook, Google i još 500 drugih kompanija.

2) AdBlock Plus

AdBlock je dobro poznat svima. Uspešno blokira reklame na svim sajtovima koje posetite. Takođe i na Facebook, Google, Youtube. Dodatak ima i mnogo više funkcija, za malo naprednije korisnike. Ako ne želite, ne morate uključivati napredan mod, samo instalirajte dodatak.

3) Disconnect

Čak i kada napustite Facebook, Google, Twitter… i surfujete internetom, oni vas prate! Disconnect će blokirati sve ove kompanije koje vas prate. Ako uključite ovaj dodatak, nećete videti lajk, share, tweet, +1.. i ostale dugmiće za deljenje na sajtovima koji ih imaju.

4) HTTPS Everywhere

Sam naziv dodatka sve govori. Primetio sam da je malo sporiji, ali morate se odreći nekoliko milisekundi učitavanja sajta ako želite veću privatnost.

5) IBA Opt-out

Google koristi kolačiće za praćenje radi prikupljanja podataka, i na osnovu toga vam plasira svoje reklame. Ako ne želite da Google zna šta radite na internetu, koje sajtove posećujete, šta vam se sviđa itd. instalriajte ovaj dodatak.

6) Spotflux Lite

Solidan VPN za vaš browser. Solidna brzina, nisam primetio veliku razliku tokom urfovanja internetom. Jedno od retkih besplatnih, a dobrih VPN rešenja.

Šta je to VPN?

Ako ste prosečan korisnik interneta ove dodatke možete koristiti čim ih instalirate i ne morate ih podešavati. Ali, ako ste pak malo stručniji, i želite napredna podešavanja privatnosti, možete pronaći uputstva na internetu. Ili mi pošaljite email sa konkretnim pitanjima.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

1 komentar

  1. Interesuje me da li su ovi dodaci efikasni i dan danas,i da li uz dobar antivirus i VPN čine dobru zaštitu privatnosti na internetu?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *