Preprodaja robe sa kineskih sajtova, i do 10 puta skuplje

online-shopping

Još jedan članak na temu online kupovine, ali ovoga puta o elektronici i gedžetima sa kineskih sajtova kao što su DealExtreme i Aliexpress.

DealExtreme (DX) je možda i najpoznatiji kineski sajt gde možete pronaći sve za kuću, odeću, alate… a i elektorniku i gadgete. Pored njega ima još nekoliko poznatijih, a ja sam odabrao Aliexpress. Ovaj sajt je deo Alibaba-e – sajta za kupovinu na veliko. Pa se tako na Aliespress prodaju pojedinačni proizvodi, a na Alibabi samo na veliko.

Moja iskustva

Kada sam počeo da kupujem na DX sve je bilo besplatno, sem proizvoda, naravno. Dobio sam robu u roku od 30 dana, platio MasterCard karticom, sve prolazilo kako treba, bez ikakvih problema. Zatim, počeli su da naplaćuju PDV, ali samo nama u Vojvodini, barem sam ja tako primetio. Niko južnije od Beograda nije plaćao PDV, bilo je besplatno. No, dobro, nije ni to strašno na cenu proizvoda koje sam ja kupovao.

Roba nije lošeg kvaliteta, jeste kinesko ali nije loš kvalitet kao ovo što kod nas uvoze. Kupio sam futrolu za tablet koja je mnogo jeftinija nego ovde i kvalitet je bio sasvim solidan, čak i bolji nego ovde neke što prodaju za veće pare.

Aliexpress je ista priča. Samo, ja sam tamo često pronalazio robu koja nije postojala na DX, ali neretko i obrnuto. I na Aliexpress možete videti ko prodaje, i njegove ocene. Takođe, svaki prodavac ima neku zaštitu potrošača, pa tako može da vam pošalje drugi proizvod ako se utvrdi da je prvobitni izgubljen u transportu, ili vratiti novac itd.

dealextreme

Domaći sajtovi koji preprodaju

Nakon što se kupovina preko interneta raširila i kod nas, ljudi su počeli da češće naručuju proizvode online kod domaćih prodavaca. Zatim su se pojavile Fan stranice na Facebook-u gde prodaju odeću, pa satove, naočare… Da bih naišao na nekoliko sajtova koji prodaju onu istu robu sa DX, samo po mnogo većoj ceni.

Da, skoro svaki proizvod košta oko 10x više, plus dostava. Uporedio sam nekih 20 proizvoda sa svakog sajta i cena je bila veća za oko 10x nego na DX ili Aliexpress. Što me je nateralo da napravim ovu tabelu ispod i da se zapitam: da li da pazarim kod domaćih preprodavaca, ili direktno sa stranih sajtova??

Domaći sajtovi DX / Alie
Cena 3.000 RSD 2.5 €
Čekanje 2-3 dana ~30 dana
Poštarina ~300 RSD 0 RSD
Dodatne usluge 0 RSD ~200 RSD (možda)
Garancija / /
Naplata Uplatnica (uglavnom) Master, Visa, PayPal…
Zaštita potrošača / Vraćanje novca, zamena robe,
slanje drugog ako prvi nije stigao…

Za primer sam uzeo ručni sat koji ovde košta, kao što vidimo iz tabele, 3.000 dinara, a na DX je 2.5 evra (redovna cena). Neću navoditi o kojim domaćim sajtovima se radi, možete ih pronaći na Google.

Moj odgovor na pitanje: „da li da pazarim kod domaćih preprodavaca, ili direktno sa stranih sajtova?“ je „Direktno sa stranih sajtova“.

Zašto? Prosto iz tabele može da se vidi da ima više prodnosti.

Kada bih kupio sa domaćeg sajta? Ako cena bude približna i ako ne mogu da čekam 30 dana.

Neki zaključak

To je moje mišljenje. Ako preprodavac već želi da ovde proda taj proizvod kako bi pomogao ljudima koji ne žele da pazare preko stranih sajtova (ili ne znaju kako, nemaju račun u banci itd.), da podigne cenu 2 puta opet ima zaradu. Ovo je malo preterano.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

7 komentara

 1. Gde da proverim zašto mi je pošiljka nema preko dva meseca. Da li mogu da pozovem neku poštu?

  • Obično kod nas nešto koči. Zoveš carinu i pitaš (zoveš NS carinu ako si iz Vojvodine). Ako ti zadrže paket onda ti poštar donese neki papir gde piše šta moraš da im dostaviš, obično samo dokaz o uplati. Ako ti ništa ne stigne, a na sajtu je istekao rok za isporuku, zatraži novac nazad. Uplatiće ti na PayPal.

 2. Pdv plus dostava paketa carini i otvaranje paketa (85+45), dodatni trosak i na jugu Srbije je 200-300 dinara. Danas mi stiglo, sa dx 3,5 mm dodatak slusalica ulaz i da bih ga podigao morao sam da platim 230 din. Pozz

  • nije tačno to što si napisao, ko je carinik i gde živiš, nisi trebao da primiša paket NIKAKO!!! neko te je opljačkao, jeste da carinici imaju sva prava, otvaranje paketa je 120din i to se naplaćuje ako preuzimaš u pošti (nekad). ja sam naručio preko 20 paketa svaki mesec i ako naručim preko 1,5k-3k din onda mi carine 500din

   • Kursumlija, prijem u posti. Uglavnom mi naplacuju uvek 210 do 230 din. Nekad manje, ali nikad vise od 230. Ovde su naplacivali mojim drugarima i po 300 din. Zvali smo i poste u Nisu i Beogradu i tako su nam objasnili.
    1. 85,00 dinara po nalogu carine,
    2. 45,00 dinara poštarina za uplatu na tekući račun (za iznos uplate do 4.500,00 dinara) i
    3. 100,00 dinara poštarina za podnošenje pismonosnih pošiljaka na carinski pregled u uvozu.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *