Preprodaja robe sa kineskih sajtova, i do 10 puta skuplje

7

online-shopping

Još jedan članak na temu online kupovine, ali ovoga puta o elektronici i gedžetima sa kineskih sajtova kao što su DealExtreme i Aliexpress.

DealExtreme (DX) je možda i najpoznatiji kineski sajt gde možete pronaći sve za kuću, odeću, alate… a i elektorniku i gadgete. Pored njega ima još nekoliko poznatijih, a ja sam odabrao Aliexpress. Ovaj sajt je deo Alibaba-e – sajta za kupovinu na veliko. Pa se tako na Aliespress prodaju pojedinačni proizvodi, a na Alibabi samo na veliko.

Moja iskustva

Kada sam počeo da kupujem na DX sve je bilo besplatno, sem proizvoda, naravno. Dobio sam robu u roku od 30 dana, platio MasterCard karticom, sve prolazilo kako treba, bez ikakvih problema. Zatim, počeli su da naplaćuju PDV, ali samo nama u Vojvodini, barem sam ja tako primetio. Niko južnije od Beograda nije plaćao PDV, bilo je besplatno. No, dobro, nije ni to strašno na cenu proizvoda koje sam ja kupovao.

Roba nije lošeg kvaliteta, jeste kinesko ali nije loš kvalitet kao ovo što kod nas uvoze. Kupio sam futrolu za tablet koja je mnogo jeftinija nego ovde i kvalitet je bio sasvim solidan, čak i bolji nego ovde neke što prodaju za veće pare.

Aliexpress je ista priča. Samo, ja sam tamo često pronalazio robu koja nije postojala na DX, ali neretko i obrnuto. I na Aliexpress možete videti ko prodaje, i njegove ocene. Takođe, svaki prodavac ima neku zaštitu potrošača, pa tako može da vam pošalje drugi proizvod ako se utvrdi da je prvobitni izgubljen u transportu, ili vratiti novac itd.

dealextreme

Domaći sajtovi koji preprodaju

Nakon što se kupovina preko interneta raširila i kod nas, ljudi su počeli da češće naručuju proizvode online kod domaćih prodavaca. Zatim su se pojavile Fan stranice na Facebook-u gde prodaju odeću, pa satove, naočare… Da bih naišao na nekoliko sajtova koji prodaju onu istu robu sa DX, samo po mnogo većoj ceni.

Da, skoro svaki proizvod košta oko 10x više, plus dostava. Uporedio sam nekih 20 proizvoda sa svakog sajta i cena je bila veća za oko 10x nego na DX ili Aliexpress. Što me je nateralo da napravim ovu tabelu ispod i da se zapitam: da li da pazarim kod domaćih preprodavaca, ili direktno sa stranih sajtova??

Domaći sajtovi DX / Alie
Cena 3.000 RSD 2.5 €
Čekanje 2-3 dana ~30 dana
Poštarina ~300 RSD 0 RSD
Dodatne usluge 0 RSD ~200 RSD (možda)
Garancija / /
Naplata Uplatnica (uglavnom) Master, Visa, PayPal…
Zaštita potrošača / Vraćanje novca, zamena robe,
slanje drugog ako prvi nije stigao…

Za primer sam uzeo ručni sat koji ovde košta, kao što vidimo iz tabele, 3.000 dinara, a na DX je 2.5 evra (redovna cena). Neću navoditi o kojim domaćim sajtovima se radi, možete ih pronaći na Google.

Moj odgovor na pitanje: „da li da pazarim kod domaćih preprodavaca, ili direktno sa stranih sajtova?“ je „Direktno sa stranih sajtova“.

Zašto? Prosto iz tabele može da se vidi da ima više prodnosti.

Kada bih kupio sa domaćeg sajta? Ako cena bude približna i ako ne mogu da čekam 30 dana.

Neki zaključak

To je moje mišljenje. Ako preprodavac već želi da ovde proda taj proizvod kako bi pomogao ljudima koji ne žele da pazare preko stranih sajtova (ili ne znaju kako, nemaju račun u banci itd.), da podigne cenu 2 puta opet ima zaradu. Ovo je malo preterano.

Povezano
PRIKAŽI KOMENTARE (7)