Saznaj Novo Mreža
"Saznaj Novo Mreža" je skup servisa koje nudi sajt "Saznaj Novo". Mreža će se vremenom širiti dodavanjem novih servisa.
Ad

Pronađite bilo koji niz brojeva u decimalama broja PI

0
Ad
 
Ovaj članak nije ažuriran više od 3 godine. Postoji mogućnost da su informacije/alati/uputstva zastareli!

istock_pi_daysmall

Broj PI verovatno svi znamo šta predstavlja i da je beskonačan. Tom logikom vođeni znamo da se u broju PI može pronaći bilo koji konačan niz! Da, vaš datum rođenja, broj lične karte, broj ulice…

Ali, kako pronaći na kom decimalnom mestu se nalazi neki niz? Postoji jedan zanimljiv projekat osmišljen da skladišti broj PI na 200 miliona decimala i pronalazi nizove u njemu. To je zapravo jedan server sa mnogo memorije i malom potrošnjom energije. Na njihovom sajtu možete uneti neki niz od nekoliko brojeva i pronaći na kom decimalnom mestu se nalazi.

number-PI-server

Prvobitni server

Ali, kako je to ogroman broj, a server ima ograničen kapacitet memorije, ne može uvek pronaći niz. Postoji tabela gde je ispisano kolike su šanse da niz bude pronađen. To isključivo zavisi od dužine niza.

Number LengthChance of Finding
1-5100%
6Nearly 100%
799.995%
863%
99.5%
100.995%%
110.09995%

Dakle, kao što vidimo na toj tabeli, šanse da broj od 7 cifara bude pronađen su 99.995 procenata, a već sa cifrom više šanse padaju na 63 procenata.

Takođe, na sajtu možete generisati broj PI na nekoliko decimala: 10, 50 ,100, 1.000, 10.000, 100,000 ili skinuti svih milion. Ja sam pronašao taj sajt tražeći broj PI na 50 decimala da naučim napamet.

Eto, ako želite da pronađete neki niz u broju PI, ili da naučite nekoliko decimala napamet, posetite sledeći sajt: http://www.angio.net/pi/piquery.html

Ad

become-a-patron-2

Preporučeno za tebe:

Napiši komentar

Email adresa neće biti javno prikazana!

Ukoliko vam je potrebna pomoć, savet... možete postaviti pitanje na posebnom delu bloga namenjenom za to - pitanja.rs