Pronađite bilo koji niz brojeva u decimalama broja PI

istock_pi_daysmall

Broj PI verovatno svi znamo šta predstavlja i da je beskonačan. Tom logikom vođeni znamo da se u broju PI može pronaći bilo koji konačan niz! Da, vaš datum rođenja, broj lične karte, broj ulice…

Ali, kako pronaći na kom decimalnom mestu se nalazi neki niz? Postoji jedan zanimljiv projekat osmišljen da skladišti broj PI na 200 miliona decimala i pronalazi nizove u njemu. To je zapravo jedan server sa mnogo memorije i malom potrošnjom energije. Na njihovom sajtu možete uneti neki niz od nekoliko brojeva i pronaći na kom decimalnom mestu se nalazi.

number-PI-server

Prvobitni server

Ali, kako je to ogroman broj, a server ima ograničen kapacitet memorije, ne može uvek pronaći niz. Postoji tabela gde je ispisano kolike su šanse da niz bude pronađen. To isključivo zavisi od dužine niza.

Number Length Chance of Finding
1-5 100%
6 Nearly 100%
7 99.995%
8 63%
9 9.5%
10 0.995%%
11 0.09995%

Dakle, kao što vidimo na toj tabeli, šanse da broj od 7 cifara bude pronađen su 99.995 procenata, a već sa cifrom više šanse padaju na 63 procenata.

Takođe, na sajtu možete generisati broj PI na nekoliko decimala: 10, 50 ,100, 1.000, 10.000, 100,000 ili skinuti svih milion. Ja sam pronašao taj sajt tražeći broj PI na 50 decimala da naučim napamet.

Eto, ako želite da pronađete neki niz u broju PI, ili da naučite nekoliko decimala napamet, posetite sledeći sajt: http://www.angio.net/pi/piquery.html

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *