Sprečite prekoračenje internet protoka na Android uređajima

android-4-features-data-usage

Android korisnici se sve češće žale kako im je mobilni operater dostavio račune sa ogromnim ciframa a da ni ne znaju kako su uspeli da toliko potroše.

Onda nastaje problem jer pretplatnik ne želi da plati tu sumu novca iz razloga što on nije potrošio toliko megabajta, bar ne zna da jeste. Upravo tako, ne zna da jeste jer nije svesno potrošio, to je uradio Android uređaj. Tada pretplatnik uzima tu činjenucu da je Android sam prekoračio kako bi izbegao plaćanje dodatnih megabajta.

Da li je Android kriv? U suštini nije, pretplatnik je kriv iz razloga što je dozvolio da Android napravi „prekoračenje“. Tu reč sam stavio pod navodnicima jer sam sistem ne zna da li je to prekoračenje, on koristi internet koliko mu treba, tj. koliko mu je koristnik dozvolio, a u ovom slučaju dozvolio mu je beskonačno. Dakle, Android ne zna koliko vi imate megabajta kod operatera i koristiće internet dok ga ima.

Negde ne možete da prekoračite, negde se brzina smanji kada prekoračite itd., zavisi od paketa do paketa. Uglavnom, ako postoji mogućnost da prekoračite megabajte i da to bude dodatno naplaćeno, morate OGRANIČITI internet protok na svom uređaju.

Kako?

Postoji gomila besplatnih aplikacija koje rade na istom principu: stopiraju/gase internet kada kroz vaš uređaj prođe određena količina kilobajta/megabajta. Pa tako možete odrediti vremenski period na koji se obračunavaju megabajti, i njihovu količinu. Zatim, aplikacija prati koliko je megabajta telefon koristio i gasi internet ako prekorači zadatu cifru.

Neke aplikacije:

My Data Manager

Data Traffic Monitor

Control My Data

još…

Android 4.0+ ima ugrađenu tu opciju a nalazi se u opcijama pa u Mobilne mreže i korišćenje podataka. Tu možete na grafiku videti koliko ste potrošili megabajta i ograničiti ih prostim povlačenjem horizontalne linije.

android-data-usage

Korisno: pogledajte kako možete uštedeti megabajte i do 5 puta!

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *