Synergy – koristitie jednu tastaturu i miša na više uređaja

synergy-cover

Synergy je program koji vam omogućava da pomoću samo jedne tastature i jednog miša upravljate više uređaja na istoj WiFi mreži.

Instalirajte ovaj program na sve uređaje koje želite da koristite, onaj koji ima tastaturu i miša odredite kao server a ostale kao klijente. Rasporedite uređaje i startujte server, a potom i klijente. Zatim prostim prelaskom kursora na neki ekran dobijate kontrolu nad tim uređajem.

Uputstvo

Preuzmite i instalirajte Synergy na svaki uređaj sa ovog linka – http://synergy-project.org/download/?list

Pokrenite na svakom uređaju i odaberite „Server“ na onom uređaju koji ima tastaturu i miša a na ostalima odaberite opciju klijent.

U glavnom prozoru na server uređaju kliknite „Configure server“. Zatim prevucite ikonicu računara u polje pored ekrana servera, 2x kliknite i dodelite ime. Ime dodelite ono koje stoji na klijent uređaju: edit>settings>name. Npr. ako želite da dodate desktop računar sa nazivom „pc“ sa desne strane, prevucite ikonicu u desno polje i dodelite joj to ime, kao na slici ispod.

synergy-ubuntu-server

Tako uradite za sve uređaje. Na svakom klijent uređaju pogledajte koji naziv stoji i tako upišite na server uređaju.

Kada ste završili, možete podesiti prečice ili ih ostaviti ako vam odgovaraju.

Sad još na svaki klijent uređaj u glavnom prozoru odaberite „Client“ opciju i u polje unesite IP adresu koju vidite na server uređaju.

synergy-client

Kliknite „Start“ na svim uređajima, prvo na serveru a zatim na klijente, i to bi bilo to!

Moguće greške u povezivanju:

niste uneli tačna imena uređaja, niste uneli dobru IP adresu, nisu portovi usklađeni (edit>settings>port), nisu svi uređaji na istoj wifi mreži…

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *