Ubuntu za Android

Ubuntu za Android je operativni sistem za Android uređaje koji će maksimalno iskoristiti kapacitete samog uređaja i još bolje povezati desktop računar sa telefonom.

Ubuntu je Linux distribucija, danas dosta popularna i ima ogromnu podršku. Dosta brzo se unapređuje, što govori podatak da će uskoro biti dostupan i na većini smart uređaja. Već sada se može instalirati Ubuntu for tablet na neke uređaje, zvanično na Nexus 7/2013 wifi, Nexus 4, Nexus 10 i Galaxy Nexus. Ali postoje nestabilni portovi za još nekoliko uređaja.

ubuntu-for-tablet

Šta nam to Ubuntu za smart uređaje donosi?

Maksimalno iskorišćenje hardverskih komponenti, povezanost sa desktop računarom, gomila besplatnih aplikacija, odličan multi-tasking, kompletno Ubuntu iskustvo, integracija sa cloud servisima i društvenim mrežama itd, itd…

Jedna, možda, od najboljih mogućnosti koju su uveli je povezanost sa desktop računarom. Šta to znači? Ako imate Ubuntu na računaru i telefonu, možete razmenjivati SMS poruke, email, sinhronizovati slike i sav ostali sadržaj, pa čak i pozive. Kada spojite telefon sa računarom, oni postaju jedno!

android-desktop-ubuntu

Koliko je ta integracija dobra govori i činjenica da je i sam Apple kopirao celu ideju te iskoristio da spoji iPhone sa MAC računarom.

Naravno, nećemo zaboraviti ni izgled ovog sistema. Unity okruženje sam zadržao na računaru jer mi se mnogo sviđa a na telefonu mi se dopao još više. Swype leve ivice ka desno i pojaviće se Unity bar, swype gornje ivice ka dole i spuštate panel sa obaveštenjima, galerija je fenomenalna, aplikacija za kameru takođe, pretraga, lockscreen…

Sve u svemu, Ubuntu je učinio ogroman korak shvativši da su smart uređaji toliko dominantni. Ubuntu korisnike je ova vest sigurno obradovala a oni koji još uvek nisu probali ovaj odličan distro, mogu slobodno i bez instalacije, sa Live CD-a.

Više o Ubuntu možete pročitati na OVOM linku. A više o Ubuntu za Android, na OVOM.

 

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *