Kako hakovati leteće dronove

hack-flying-drone

Leteći dronovi su danas sve popularniji, u sve više situaciju su primenljivi i zaista su zgodni za snimanje nekih scena koje nije moguće iz ruke.

Ali, pošto se ti dronovi upravljaju pomoću bežične mreže, normalno je da se signal može presresti i preuzeti kontrola nad njima. Ovo je moguće kao što je moguće hakovati i sve ostale bespilotne letelice, samo što je lakše hakovati lošije/jeftinije dronove.

Za to će vam biti potrebno nekoliko programa i hardverskih komponenti.

Softver:

– SkyJack: jedna Perl skripta koja pokreće airhack-ng, prebacuje WiFi karticu u monitor mod, detektuje WiFi mreže klijente u okolini, deaktivira klijente povezane na Parrot AR.drones, konektuje ih na novi Parrot AR.Drone, zatim koristi node.js  sa node-ar-drone da kontroliše „zombi“ dronove.

– aircrack-ng: prebacuje WiFi karticu u monitor mod radi pronalaženja dronova i vlasnika. aireplay-ng diskonektuje pravog vlasnika. Kada je pravi vlasnik diskonektovan, moguće je konektovati se na drona dok čeka da se njegov pravi vlasnik rekonektuje.

node-ar-drone: za kontrolisanje drona.

Hardver:

– Parrot AR.Drone 2: traži druge dronove konektovane preko Android, iPhone i iPad.

Raspberry Pi: povezuje ceo projekat. Pokreće Linux.

Alfa AWUS036H wireless adapter: odlična jer ima mogućnost slanja raw paketa što omogućava deautentifikaciju vlasnika upravljača.

Edimax EW-7811Un wireless adapter: USB wifi adapter pomoću kojeg SkyJack može kreirati sopstvenu WiFi mrežu. Takođe, omogućava hakeru da se poveže sa SkyJack preko laptopa ili nekog smart uređaja i tako upravlja hakovanu letelicu.

USB Battery: Raspberry Pi i te WiFi kartice crpe dosta energije, trebaće i baterija.

Sve ovo je opisano na GitHub stranici: https://github.com/samyk/skyjack

Članak je pisan u edukativne svrhe. Autor istog nije odgovoran za bilo kakvu štetu.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *