Koji Android telefon odabrati?

9

Jedna od mnogih prednosti Android operativnog sistema je njegova dostupnost pod licencom otvorenog Koda (Open Source). To znači da svaki proizvođač može uzeti izvorni Kod sistema, izmeniti ga i implementirati u svoj uređaj. I zbog toga, danas imamo Android uređaje u svim cenovnim rangovima, što je odlično zbog ljudi koji žele smart telefon, a nemaju para za nešto skuplje.

Ali, kako to ima svoje prednosti, ima i mane. Prosečni korisnici se lako zabune kada žele da uzmu Android telefon. Svi obično gledaju veličinu ekrana, kameru, a neko možda još RAM i procesor. Ali, nastaju pitanja kao što su: „Ovaj je jeftin i ima mnogo bolje specifikacije nego ovaj mnogo skuplji, zašto?“ ili „Ovaj ima velik ekran, mora da je dobar?“ i slično.

Kao prvo, telefoni koje proizvode poznatije firme poput Samsung-a su skuplji iz nekoliko razloga, jedan od njih je što vi kroz cenu telefona vraćate njima novac koji su uložili u marketing. Zašto onda kupiti taj telefon? Ima mnogo razloga. Između ostalog, jer je kvalitet izrade na nivou i sami delovi su daleko kvalitetniji. Dalje, podrška na forumima je mnogo veća, i ako jednog dana počnete da se bavite Android-om, ovo će vam biti od krucijalne važnosti. Primer, Galaxy S2 je sada već zastareo model, ali ima ogromnu podršku, i evo ja i dan danas imam najnoviji Android (4.4.4) na njemu i radi brzo poput npr. Galaxy S3. A sve to zahvaljujući ogromnoj podršci na forumima.

nexus-evolution
Evolucija Nexus telefona

Ako stavimo na stranu poznatije firme, skuplji telefoni su i jači i imaju više mogućnosti, što je i normalno. Šta to znači? Kao i kod računara: koliko para toliko i muzike. Ako želite jači procesor, više RAM-a, GPS sa Glonass podrškom, NFC itd. morate uzeti model koji sve to poseduje, a što je i skuplje.

Ipak, postoje i jeftiniji modeli koji će zadovoljiti osnovne potrebe prosečnog korisnika, kao što su: SMS, MMS, pozivi, internet, muzika… Ovakvi telefonu si dostupni većini, a obično ih uzimaju preko operatera, za „1 dinar“.

Ovde nastaje problem jer se korisnici stalno žale kako su ti telefoni loši, spori, nefunkcionalni i neuopotrebljivi. Opet, koliko para toliko muzike. I operaterima je u interesu da što bolje prođu. I još, oni u već tako slabiji model ubace nekoliko njihovih aplikacija i servisa koji dodatno usporavaju uređaj. No, imate i bolje telefone, kao što su HTC One, Galaxy S5, Note 3 i slične, ali to mora i da se dobro plati.

Još bih samo posvetio pasus pažnje telefonima koji se tek probijaju na tržište, koji su jeftini i imaju odlične specifikacije. Možda ste ih primetili, nisu nešto poznati i upadljivi, ali za te pare dobijate odličan uređaj. To su uglavnom manje poznati telefoni koji se sklapaju u kini, od lošijih materijala, nemaju nikakvu podršku, loš ekran (iako je od 5+ inča). Oni jedino imaju dobre procesore, RAM i ostale đakonije od funkcija. Sama izrada uređaja je jeftina, a uz to ne morate da plaćate njihov marketing (kao kod onih skupljih o kojima sam pisao na početku). Ovakvi telefoni su za ljude koji odlepe na jak procesor i velik ekran. Ruku na srce, izvuku i solidne rezultate na Benchmarku.

Koji telefon onda da uzmem?

1) ako spadate u osobe koje žele više od telefona, u smislu da dižete nov sistem, da se priključite nekoj zajednici, pravite aplikacije itd. onda su telefoni poznatijih kompanija sigurno za vas. Nemojte uzimati neki lošiji, manje poznat, sa manjom podrškom na forumima. Pre kupovine se raspitajte koji telefoni su trenutno aktuelni, koji imaju dobru podršku i pogledajte njegove specifikacije. Google uređaji uvek imaju najnovija ažuriranja, dobru podršku, a nisu ni skupi. U ovu grupu spadaju telefoni od 300+ evra

android-telefoni

2) želite telefon kome će baterija trajati, koji će „izgurati“ dan bez punjenja, neće „seckati“ tokom rada, ima velik ekran… uzmite neki skuplji, od manje poznatih kompanija. I ovde ponavljam, koliko platite toliko ćete imati dobar uređaj. Trenutno ima nekoliko onih poslovnih telefona na kojima su baterija i ekran glavni adut, a ni procesor, kao ni RAM, ne zaostaju. 200+ evra

android-telefoni

3) bitno vam je da imate solidan telefon, na kome ćete igrati igrice, razmenjivati SMS poruke, imati Facebook, Gmail, GPS itd. možete uzeti neki telefon srednje klase za nekih 150 evra.

android-telefoni

4) samo da imate za pozive, poruke, dakle najosnovniji telefon za svakodnevnu upotrebu. Tu je Opera mini za internet, Facebook, možete da pročitate poštu. Ovakvi telefoni se prodaju kod operatera za „1 dinar“ uz najmanje pakete, a mogu se naći za oko 100 evra, možda ni toliko.

android-telefoni

Nadam se da sam barem malo pomogao u odluci ako kupujete Android telefon. Ako imate da dodate nešto, pitate, predložite… ostavite komentar ispod.

Povezano:
9 komentara
 1. Miroslav kaže

  Poslao sam vam nekoliko pitanja za savet na vas email ali vam ne stize. U cemu je problem?

  1. Stefan Marjanov kaže

   Nisam nikakve poruke dobio. Pošaljite na [email protected]

 2. Jovan kaže

  Sasvim solidan izbor. U prvu kategoriju bih Samsung ili pak Nexus ipak zamenio sa LG G2.

  1. Stefan M. kaže

   Ako misliš na modele sa slike, stavio sam random 3 prepoznatljiva iz tog cenovnog ranga. Svakako, ima još modela koji mogu da se ubace :)

 3. Deen510 kaže

  Odlican post,Stefane!Sajt ti je odlican,samo nastavi!….Nekako je …“svecki“ ;-)

 4. asd kaže

  Ne slazem se da su delovi u brendiranim telefonima bolji u ondosu na manje poznate kao xioami, oppo one, lenovo (mada je on brend ali jeftiniji, kao i huawei), zato sto npr qualcomm snapdragon se nalazi i u jednom i u drugom tj brendiranom i ne brendiranom. Sto se tice softverske podrske tu je druga prica mada ni tu ne znaci, s obzirom da neki manje poznati imaju dobru podrsku

  1. asd kaže

   mislio sam kvalitetniji ne bolji mala ispravka, sta je bolje zavisi od drugih stvari…

  2. Stefan M. kaže

   Zašto si naveo xioami i Lenovo kao manje poznate? Pogotovo Lenovo. Ja sam uzeo Samsung kao primer, nisam navodio koji su poznatiji a koji ne.

   1. asd kaže

    Pa za Xiaomi se ne moze reci da je svecki poznat brend, jeste vrlo jak u Kini, za Lenovo sam rekao de je brend, rekao si da su kineski telefoni losijih ekrana sto ja ne bih rekao s obzirom da je Vivo prvi uveo QHD ekrane, da se razumemo ima i jako losih kineskih telefona i klonova , ali da umeju da naprave isto ako ne i bolje sto i Samsung i HTC za manje pare umeju…

Napiši komentar

Negativni, vulgarni i komentari mržnje neće biti odobreni ili će biti automatski obrisani. Email adresa neće biti javno prikazana.