Ne vidim sajt, a radi. Kako rešiti problem?

Često se dešava da ne vidite sopstveni, ili neki određeni sajt, ali on radi svima ostalima. Da li sajt radi možete proveriti pomoću jednostavnog alata na sajtu isup.me gde je potrebno da unesete domen i lupite Enter. Alat će ispisati da li se sajt na tom domenu odaziva ili ne.

Ako ispiše da sajt radi, a i svi vaši prijatelji kažu da im radi, onda je očigledno problem do vašeg računara i/ili mreže. Evo nekoliko saveta šta možete učiniti da rešite taj problem:

1) Promenite pregledačT-Rex-Is-Unable-To-Connect-With-The-Internet-On-a-Personal-Level

– prvo možete pokušati da učitate sajt preko drugog web pregledača. Ako se učita, onda je problem do onog pregledača gde se ne učitava. U tom slučaju preskočite do tačke 4) i ispratite uputstvo. Ako se ni tamo ne učitava, nastavite da čitate dalje.

2) /flush dns i /renew

– otvorite CMD (start>run>cmd>enter) i ukucajte „ipconfig /flushdns(bez navodnika) pa Enter, sačekajte malo pa kada završi ukucajte „ipconfig /renew(bez navodnika) i Enter. Vidite da li je problem rešen. Ako nije, nastavite dalje sa čitanjem.

3) Resetovanje routera

– resetujte router i računar, taman dok se računar upali i router će. Kada se računar upali, ponovite prethodni korak pa proverite da li je problem rešen. Ako nije, nastavite sa čitanjem.

4) Keš i kolačići (Cache i Cookies)

– obrišite ih iz pregledača koji pravi problem, ako ste ustanovili da na drugom pregledaču sajt učitava bez problema. Možete i sa CCleaner pokrenuti čišćenje, a pre toga zatvorite sve pregledače.

5) Pokušajte sa drugog uređaja prikačenog na istu mrežu

– ako imate tablet, laptop, telefon… povežite ih na vašu mrežu pa pokušajte da pristupite sajtu. Moguće da je do vašeg računara problem, neki firewall i slično. Ako uspete da učitate sajt sa drugog uređaja na istoj mreži, onda na ovom isključite sve anti-virusne zaštite i firewall koji koristite.

Nakon ovih nekliko koraka trebalo bi da ste rešili, ili barem otkrili, problem. Ako ipak niste, sačekajte neko vreme, možda je privremen problem na serverima koji blokiraju neki IP opseg. Dešava se da blokira npr. jedan deo grada koji je kod jednog internet provajdera, a drugi deo ima pristup sajtu, i slično.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *