Prodajete telefon? Fabrički reset nije dovoljan!

Na internetu je nastala prava drama nakon što je Avast! testirao nekoliko polovnih smart uređaja i uspeo da „iskopa“ obrisane privatne informacije.

Naime, stručnjaci iz Avast kompanije su kupili 20 polovnih telefona kod kojih je urađen fabrički reset, radi brisanja svih podataka, ali oni su uspeli da dođu do većine informacija i sadržaja koji su bili u tim uređajima.

Kako to?

Zapravo, nije nikakva mudrost, postoji gomila besplatnih alata pomoću kojih na nekoliko klikova vraćate sve fajlove. Možda ste ih koristili za vraćanje slučajno obrisanih slika, dokumenata i ostalih bitnih fajlova. To je moguće jer kada obrišete fajl on se zapravo još uvek nalazi u memoriji ali je obrisana informacija o njegovom postojanju. Tako da neki drugi fajl može da se nasnimi preko njega, i tek tada on nestaje.

Svaki smart uređaj koji poseduje opciju za vraćanje na fabrička podešavanja, radi bržeg brisanja fajlova, koristi klasičnu metodu brisanja tako da svi ti fajlovi zapravo ostaju u uređaju. Sve te fajlove kasnije možete vratiti pomoću alata za vraćanje obrisanih fajlova.

android-file-recovery

Šta ljudi rade?

Oni koji znaju za ovo, i kojima je to zanimljivo, kupe polovan telefon i „iskopaju“ privatne informacije od vlasnika. Naravno, ako vlasnik ne zna da reset telefona ne obriše informacije u potpunosti, može doći u nezgodnu situaciju.

Pošto vi sada znate da je to moguće, uradićete temeljno brisanje podataka iz telefona PRE vraćanja na fabrička podešavanja. Metoda je poznata kao „wipe drive“.

Alati za vraćanje podataka su npr. „Undelete“, „DiskDigger“ i slični.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *