Da li je CCleaner potreban?

CClenaer je postao gotovo redovan program na Windows računarima. Svi ga koriste, redovno čiste računar i misle da ga tako ubrzavaju. Ali, da li je zaista tako?

Ako ga koristite kao prosečan korisnik, sa podrazumevanim podešavanjima, samo će usporiti računar. Kako to da on usporava? Jednostavno je, CCleaner briše fajlove koji zapravo ubrzavaju računar. Primer, briše temp fajlove koji služe da ubrzaju vaš surf internetom. Tu browser čuva podatke, tako da kada naredni put posetite neki sajt, browser pročita već keširane podatke sa HDD-a, ne mora da ih skida ponovo sa interneta. Šta još, briše kolačiće sajtova i ostale informacije kao što su npr. autofill, pa tako možete izgubiti neke sačuvane podatke automatskog popunjavanja polja u pregledaču. Jedino opcija „Empty recycle bin“ može da pomogne, ali za to vam nije potreban dodatni softver.

Druga opcija, Registry, će možda i pomoći. To možete da praktikujete s vremena na vreme.

U kategoriji Tools se nalaze neke malo „naprednije „opcije:

Uninstall: to već postoji u samom sistemu

Startup: opet već postoji u samom sistemu

File finder: i to postoji u sistemu

System restore: i to postoji u sistemu

Drive wiper: ova opcija nije loša, ali se ne preporučuje manje iskusnim korisnicima. Nju sam spominjao kada sam pisao o fabričkom resetu smart uređaja. Ovom opcijom brišete fajlove tako da ne mogu više biti vraćeni, čak ni pomoću recovery alata. Oprez!

I na kraju, da li je CCleaner potreban? U suštini nije. Ni on ni ostali slični programi ne rade ništa specijalno, jednostavno objedinjuju već postojaće funkcije na jednom mestu.

Izvor: Srpski Tutorijali

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *