Dopisivanje pomoću ultrazvuka

Naišao sam na jednu zanimljivu Python skriptu – Quietnet. To je zapravo skripta za dopisivanje koja, kao nosioca informacija, koristi ultrazvuk. Ukratko, ultrazvuk je zvuk čija je frekvencija 20kHz i nalazi se iznad gornje granice čujnosti ljudskog uha.

ultrasound

Ukoliko imate malo kvalitetnije zvučnike, mada meni je uspelo i sa ugrađenim zvučnicima u laptopu, možete se dopisivati u kući pomoću ultrazvuka.

1) prvo instalirajte Python na uređaje koji će vam služiti za komunikaciju. Ja sam instalirao za Linux, jer sam na Windowsu imao problema sa pyaudio modulom za Python.

2) zatim instalirajte pyaudio i numpy. Neću pokazivati kako da instalirate za Windows, jer ni ja nisam uspeo. Za pyaudio vam treba VisualBasic. Linux korisnici će se već i sami snaći, evo za Ubuntu, Debian, Arch: sudo apt-get install python-pyaudio && sudo apt-get install python-numpy

3) preuzmite sa github linka skriptu https://github.com/Katee/quietnet negde na desktop, i raspakujte u folder.

4) pomoću „cd“ komande uđite u folder (npr. cd Desktop/quitnet-master)

5) na jednom uređaju pokrenite skriptu za slanje poruka komandom python send.py

6) na drugom uređaju pokrenite skiptu za primanje poruka komandom python listen.py

7) na uređaju koji šalje poruke uključite zvuk i pojačajte ga u zavisnosti koliko se daleko nalazi uređaj koji prima poruke. Ne zaboravite da na tom uređaju uključite mikrofon. I sad možete ukucati poruku i poslati pritiskom na Enter.

8) na drugom uređaju čekajte poruku.

ultrasonic-chat

Ukoliko želite da obavljate dvosmernu komunikaciju, na oba računara pokrenite obe skripte u zasebnim prozorima (2 terminal prozora ili 2 CMD prozora). Ne zaboravite, kada pošaljete poruku sa jednog uređaja, svi ostali koji imaju pokrenutu skriptu za primanje će primiti tu poruku, pa čak i sam računar koji šalje.

Upozorenje: ultrazvuk može smetati nekim životinjama.

Tip: ako imate Raspberry Pi, svakako ga možete iskoristiti

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *