Google čuva istoriju vašeg kretanja

Koliko je GPS koristan i neophodan ne moram ni da govorim. Google ga je pametno iskoristio i implementirao u svoje servise i uređaje, kao i u sam Android sistem. Na primer, Google maps možemo koristiti samo kao mapu gradova, ili kao navigaciju. Ali, šta ako ne koristimo ni jedno ni drugo? Google ipak beleži vaše kretanje.

Da, ako vam je GPS na telefonu uključen, a niste pokrenuli nijednu aplikaciju za GPS, Google ipak beleži vašu lokaciju. Neko će pomisliti da je to super, postoji istorija kretanja, može da pregleda, podeli… a opet neko se brine za svoju privatnost, i već gleda kako da to zaustavi.

Prvo, proverite da li je Google beležio vaše kretanje na ovom linku https://maps.google.com/locationhistory/b/0. Odaberite vremenski period, i na mapi će biti iscrtana putanja vašeg kretanja sa tačnim vremenom.

Sa leve strane, ispod kalendara, se nalaze opcije za brisanje istorije.

remove-google-location-history

Da onemogućite čuvanje lokacije, ispratite ovo uputstvo: https://support.google.com/gmm/answer/3118687?hl=en

(Izvor: techcrunch)

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *