Kako NE ubrzavati Android?

Čitam tako tekstove po raznim portalima, koji pokušavaju da popune i Tech kategoriju, o ubrzavanju Android uređaja. Uglavnom se vrte isti saveti, neki možda napišu malo „naprednije“ trikove. Ali, sve to zapravo usporava, a ne ubrzava.

Kako se bavim Android uređajima nekih 5 godina, probao sam 1001 način kako da ubrzam svoje uređaje. Postoji nekoliko zaista dobrih načina, ali su za iskusnije korisnike, i to funkcioniše, uređaj radi brže. Ali, ovde pišem o tome kako da ne pokušavate da ubrzate Android.

1) Instalirajte RAM manager (cleaner, booster..)

– ovi programi izbacuju iz privremene memorije aplikacije koje se tu nalaze kako bi se brže pokrenule sledeći put. Zašto ih onda izbacivati? Ako potražite po iole ozbiljnijim forumima, ili pitate nešto stručnije ljude, odgovoriće vam isto – te aplikacije su beskorisne.

2) Brišite Cache aplikacija

– za šta inače služi cache? Da ubrza aplikaciju. Zašto brisati? Pa, uglavnom je obrazloženje da se vremenom cache napuni i uspori uređaj. Da, to važi ako imate telefon od pre 7 godina. I da, možete obrisati cache jednom u 5 meseci, a ne svaki dan ili nedelje. Aplikacije koje brišu cache su opet beskorisne i opet će usporiti uređaj.

3) Prinudno zatvorite aplikacije koje ne kroistite

– samo da idemo logičkim putem, ne mora stručnija osoba da vam kaže, ako nasilno zatvorite aplikaciju (kill), sistemu će biti potrebno više procesorske snage, vremena i energije da je pokrene. Zar to ne traje duže nego da je „izvuče“ iz privremene memorije? Zato ta privremena memorija i postoji, kao i u računaru, da sistem brže pristupi aplikacijama. Zašto ih onda odatle izbacivati?

To su uglavnom 3 najčešća saveta na koje sam naišao, nisam želeo da čitam još neka uputstva.

Savet: koristite telefon normalno, on postoji da služi vama, a ne vi njemu.

U jednom od narednih postova ću napisati kako da zaista ubrzate Android, ali biće vam potrebno malo više znanja. Do tad, možete čitati postove iz kategorije „Android“ kako biste se upoznali sa ovim OS-om malo bolje.

Kako zaista ubrzati Android

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 12 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *