Kilobit i Kilobajt – koja je razlika?

Kilobit i kilobajt se često spominju, pogotovo kod internet provajdera kada gledate brzinu protoka za neki paket. Ali mnoge zbunjuje kada na testu brzine vide drugačiji broj od onog koji stoji u ugovoru.

Problem nastaje jer korisnik ne razume razliku između kilobita i kilobajta. Odnosno, megabita i megabajta, i uopšte bita i bajta. Zato, krećemo od početka.

Bit i bajt

Bit je skraćenica od dve engleske reči – Binary Unity – i jednak je jedinici ili nuli. Bajt se sastoji od 8 bitova (npr. slovo A se zapisauje kao 01100001). Dakle, bajt se sastoji od 8 bitova, koliko je potrebno da se smesti jedno slovo ili znak.

Kilobit i Kilobajt

Jedan kilobit se sastoji od 1024 bitova. Jedan kilobajt ima 1024 bajtova, odnosno 8 kilobita. Još je bitno da zapamtite kako se šta piše: Kbps (Kb/s) je kilobita u sekundi, KBps (KB/s) je kilobajta u sekundi. Da, KB/s i KBps je isto, i znači “Kilobytes per second”. Isto važi i za Kbps, Mbps itd.

Megabit i Megabajt

Istra priča i ovde. Jedan megabajt ima 1024 kilobajta, ili 8 megabita. I tako dalje.

Još ►  Namestite da se računar zaključa čim odete od njega

 

Dobro, kada smo ovo razumeli, da vidimo šta je problem kod testiranja brzine. Zapravo, nema nikakvog problema. Internet provajderi koriste ove veće cifre (Mbps), a vi računajte sami šta vam treba.

Primer: uradili ste test brzine i dobili rezultat 36 Mbps (megabita u sekundi), to je jednako 4.5 MBps (megabajta u sekundi), a što možete izračunari i u Google pretrazi. Ako fajl ima 22 megabajta (MB), vi ćete skinuti taj fajl za oko 5 sekundi (u teoriji).

Dakle, internet provajderi stave npr. “brzina 40 Mbps” i vidite velik broj – super. A kada počnete da skidate fajl, vidite manju cifru. E to je taj “trik” koji koriste. No, vi sada znate kako da izračunate na osnovu tog njihovog broja kolikom brzinom ćete skidati fajl, i nemate problema.

Komentariši