Koliko ljudsko oko ima megapiksela?

human-eye-mpMegapikseli (MP) su nam svima poznati sa kamera, mobilnih telefona itd. ali, koliko naše oko ima megapiksela? Mi vidimo bolje nego kamera, zar ne? Koliko bolje?

E sad, problem je što teško možemo porediti naše oko sa digitalnim aparatom. Jer, digitalni aparat može da snimi određenu površinu koja se meri u pikselima (pixels), broj piksela po dužini i širini, a piksel je jedna tačka. I to nazivamo rezolucija slike. Kada pomnožimo širinu i visinu (npr. 1920 x 1080) dobijemo broj piksela (2.073.600) što nam govori koliko ima megapiksela (~2 MP).

Nekim testovima, ljudi su ustanovili da naše oko „ima“ 576 megapiksela, tj. naše oko u jednoj fokusnoj tački vidi oštro kao kamera od 576 megapiksela.

Vsauce je sve to opširnije objasnio, pa pogledajte klip.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

2 komentara

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *