Uzbuna oko FB Messenger-a i uslova korišćenja

Facebook-fallo-seguridad-permite-grabar-webcam-655x318

Internetom je počela da kruži vest kako Facebook Messenger ima „opasne“ uslove korišćenja, i navode se funkcije telefona kojima ta aplikacija može da pristupi bez našeg znanja.

Naravno, svaka Android aplikacija u manifestu ima navedeno koje funkcije telefona koristi, i svaki korisnik ima uvid u to, u bilo kom trenutku. Zašto onda tolika „panika“ o FB Messenger-u?

Zapravo, ne znam ni ja sam. Messenger nije jedina aplikacija koja ima pristup tim funkcijama telefona. Štaviše, ona čak ima i veće opravdanje da ih koristi od npr. neke igrice koja traži permisije za slanje poruka (?!).

Evo šta Messenger koristi:

– Omogućava aplikaciji promenu stanja mrežnog povezivanja

– Omogućava aplikaciji pozivanje telefonskih brojeva bez vaše intervencije, što može dovesti do neočekivanih troškova ili poziva. Zlonamerne aplikacije mogu pozivati bez vaše potvrde stvarajući time trošak na vašem računu.

– Omogućava aplikaciji slanje SMS poruka. Zlonamerne aplikacije mogu slati poruke bez vaše potvrde, što može opet dovesti do neočekivanih troškova.

– Omogućava aplikaciji snimanje zvuka mikrofonom. Ova dozvola omogućava aplikaciji snimanje zvuka u bilo kom trenutku bez vaše saglasnosti.

– Omogućava aplikaciji slikanje i snimanje videa kamerom. Ova dozvola omogućava aplikaciji korišćenje fotoaparata u bilo koje vreme bez vaše potvrde.

– Omogućava aplikaciji čitanje zapisnika poziva vašeg uređaja, uključujući i podatke o dolaznim i odlaznim pozivima. Ova dozvola omogućava aplikacijama čuvanje podataka iz popisa poziva i zlonamerne aplikacije mogu deliti podatke iz popisa poziva bez vašeg znanja.

– Omogućava aplikaciji čitanje podataka o vašim kontaktima pohranjenim na vašem uređaju, uključujući i učestalost kojom ste zvali, slali mejlove ili komunicirali na druge načine s određenim pojedincima.

– Omogućuje aplikaciji čitanje ličnih podataka profila koji su pohranjeni na vašem profilu kao što su vaše ime i kontakt informacije. To znači da aplikacija može identifikovati osobu i može poslati vaše podatke drugima.

– Omogućava aplikaciji pristup telefonskim podešavanjima uređaja. Ova dozvola omogućava aplikaciji da utvrdi broj telefona i identifikacioni broj uređaja.

(izvor: zimo.co)

Da, aplikaciji to sve treba, ali akcenat je na „bez vašeg znanja“. Kao prvo, zašto se diže uzbuna ako je to tako još od kada postoje aplikacije za Android? Drugo, postoje igrice koje traže slične permisije, a ni ne trebaju joj. Dalje, zlonamerne aplikacije, koje se spominju, mogu koristiti te podatke – može i virus u računaru isto to. To je normalno u današenjem dobu. Agencije kupuju te podatke radi plasiranja ciljanih oglasa? Takođe normalno danas.

Dakle, nije to ništa novo.

FB-messages-spy

Ali, ako baš želite da Messenger nema pristup nekim funkcijama, a da zadržite aplikaciju, možete uskratiti određene funkcije.

Za to morate imati ROOTovan uređaj. Ako imate, možete instalirati ROM koji ima ugrađenu funkciju „Zaštita privatnosti“ gde možete uskratiti određenoj aplikaciji određene funkcije nad uređajem. Ili pak instalirati zasebnu aplikaciju za to, npr. Xprivacy.

Pa tako možete Messenger-u uskratiti čitanje/pisanje poruka, korišćenje kamere (ali onda nećete moći da slikate pomoću nje), čitanje kontakata, pristup lokaciji itd.

restrict-facebook-android

Sve u svemu, mnogo prašine se diže oko nečega što postoji već dosta dugo, i postojaće. Ne morate zbog ovoga brisati Messenger, sem ako baš ne želite. Bolje proverite koje uslove korišćenja imaju ostale, manje poznate, aplikacije.

Stefan Marjanov
Stefan Marjanov

Diplomirani inženjer informatike. Aktivno se bavim informacionim tehnologijama oko 13 godina, a nešto kraće i veb dizajnom. Takođe, osnivač sam ovog bloga na kome radim i pišem više od 10 godina. Ako želite da podržite moj rad kliknite ovde.

Budi u toku

Mrzi te da redovno posećuješ blog kako bi bio/la u toku sa objavama? Unesi svoj email i blog će ti jednom mesečno slati nove objave. Bez spama, odjavi se bilo kada.

6 komentara

  1. Cao, mene zanima sta bi moglo biti u pitanju sledece: osoba koja mi je prijatelj na FB i koristi messenger, ne pojavljuje se u mojim kontaktima na messengeru kada izaberem opciju sve / aktivne osobe na messengeru. Inace, svi ostali moji prijatelji sa FB (bez obzira da li imaju ili nemaju messenger) pojavljuju se na ovim listama. Kada ukucam ime doticne osobe onda se naravno pojavi profl i mogucnost za pisanje poruke, ali mene buni zasto ne postoji ime i slika te osobe na listi „Svi / Aktivni kontakti“?
    Hvala na odgovoru

  2. Dobro vece. Imam problema sa Messenger-om na mobilnom telefonu. Prilikom aktiviranja istog, izbacuje obavestenje da je aplikacija prestala sa radom. Pokusao sam i da ga deinstaliram i ponovo instaliram, ali bezuspesno. Nadam se da mi mozete pomoci oko problema. Unapred zahvalan

  3. Mene je konkretno iznerviralo to što nas je Facebook prislio da koristimo Messenger. Baš jadno sa njihove strane.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *